Отвъд геодезията

Очаква ни Суперлуна

Днес е пълнолуние и Луната ще доближи повече от обичайното до Земята. Това пълнолуние ще бъде най-забележителното за годината, отбелязват експерти.

В българската народна традиция, пълнолунието през юли е известно като „Луна на гръмотевиците“ и като „Рогата Луна“, коментира Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св.Климент Охридски“. Суперлуната през юни е наричана „Ягодова луна“, защото се наблюдава по времето, когато се берат ягодите.

Автор

Geomedia Magazine

Отвъд геодезията

Очаква ни суперлуна

В нощта на 7 срещу 8 април ще сме свидетели на явлението Супер Луна. Перигеят на Луната ще бъде на 7 април в 21.10 ч. – с 8 часа и 25 минути преди пълнолунието на 8 април в 5.35 ч.

Явления като Супер Луна са пълнолунията и новолунията, случващи се при междуцентрови разстояния Земя – Луна по-малки от 360 000 km. Такива пълнолуния през 2020 г. са мартенското, априлското и майското.

Когато Луната се приближава най-много до Земята, с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята на 384 403 km. При Супер Луната тя е с яркост около 16% по-висока от средната.

Според легендите Супер Луната ще донесе късмет на тези, които търсят промяна.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us