Отвъд геодезията

Откриха как да следят космическия боклук и денем

Учени са открили начин да наблюдават на дневна светлина космическите отпадъци, които представляват заплаха за активните сателити, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър къмюникейшънс“. Постижението им освен това може да улесни космическото наблюдение.

Близо 9000 сателита са изведени в орбита от 1957 г. насам. Според американските военни около 23 000 обекта с големина над 10 сантиметра обикалят около Земята с над 20 000 километра в час. При тази скорост всеки сблъсък може да унищожи сателита и да създаде повече отломки.

От оптичните наземни станции за наблюдение е възможно да се открият космически отломки чрез лазерна телеметрия. Тази техника обаче е приложима само за няколко часа привечер, когато наблюдателната станция на Земята е в тъмнина, но отломките все още са осветени от Слънцето.

Изследователи от Австрия съобщават, че са успели да разширят този прозорец за наблюдение, като използват комбинация от телескоп, детектор и филтър, за да увеличат контраста между обектите и небето.

Благодарение на новата техника, която все още е в експериментална фаза, е възможно космическите отпадъци да се следят 22 часа дневно, вместо настоящите шест. Това ще е от съществена полза за бъдещи мисии за отстраняването им или за подобряване на орбиталните прогнози в случай на предупреждение за сблъсък, казва съавторът на изследването Михаел Щайндорфер от Австрийската академия на науките.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us