Отвъд геодезията

Откриха келтско златно съкровище

Откриването на келтско съкровище от златни монети в източната част на Германия е „сензация“, според министърката на културата на провинция Бранденбург, цитирана от ДПА.
„Откритите 41 златни монети са сензация, незаменим източник на информация, който ни предоставя уникален поглед към нашата история“, каза Маня Шуле.
Находката, която датира от 2017 г., но беше оповестена едва вчера, е още по-интригуваща, тъй като не е известно, че келтите някога са били в тази част на Германия.
Нумизматът Марджанко Пилекич отбелязва, че монетите са на около 2000 години, но че келтите са пребивавали главно в южните части на Централна и Западна Европа по време на странстванията си от осми до първи век преди Христа.
„Това е рядка находка, на каквато човек вероятно може да попадне само веднъж в живота си“, каза Волфганг Херт, които стои зад първоначалното откриване през 2017 г. на 11 монети. Останалите 30 са изкопани при последвали проучвания.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Слабите са слаби, защото ядат…
  Слабите са слаби, защото ядат…

  Тайната на слабите хора е, че ядат по-малко, а не че са по-активни, съобщи електронното издание на „Дейли мейл“. Учени от университета в Абърдийн установиха,

 • Илинден е!
  Илинден е!

  Илинден е важен ден за България. Освен че христианите почитат пророк Илия, това е и денят на Илинденско-Преображенското въстание. Поверието е, че на този ден

 • Тревожно от Германия: късно е да се спре глобалното затопляне
  Тревожно от Германия: късно е да се спре глобалното затопляне

  Германски климатолог предупреди, че вече е твърде късно да се ограничи глобалното затопляне до максимум 1,5 градуса Целзий ръст в сравнение с прединдустриалните нива, предаде

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us