Отвъд геодезията

Първа карта на биоразнообразието на рибите

Учени за пръв път публикуваха световна карта на генетичното многообразие на рибите, съобщи ЮПИ.
Предишни изследвания показаха, че генетичното многообразие в екосистема намалява по-бързо в отговор на екологичния стрес, отколкото биоразнообразието. Досега обаче се знаеше малко за генетичното многообразие на популациите риби по света.
Като картографират генетичното многообразие на морските и сладководните риби, учените могат да хвърлят светлина върху начините, по които стресови фактори, като повишаването на температурите и окисляването на океаните, влияят върху уязвимите популации.
Сега биолози изследвали над 50 000 ДНК секвенции от 3815 вида морски риби и 1611 вида сладководни риби. Оказало се, че най-голямо генетично многообразие има сред популациите морски риби в западната част на Тихия океан, северната част на Индийския океан и в Карибско море. Колкото до сладководните риби, най-голямо е генетичното многообразие на видовете в Южна Америка. То е сравнително малко сред сладководните риби в Европа.
В океана специалистите открили връзка между температурите и генетичното многообразие. По-топлата вода е свързана с по-голямо генетично многообразие.
Според авторите на изследването, усилията занапред трябва да се концентрират върху защитата на генетичното многообразие и биоразнообразието.
„Колкото по-многообразни са гените на популация, толкова по-голям е потенциалът й да се приспособява към промени в околната среда“, отбеляза Лоик Пелисие от Цюрихския технологичен университет.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us