Отвъд геодезията

Първа карта на биоразнообразието на рибите

Учени за пръв път публикуваха световна карта на генетичното многообразие на рибите, съобщи ЮПИ.
Предишни изследвания показаха, че генетичното многообразие в екосистема намалява по-бързо в отговор на екологичния стрес, отколкото биоразнообразието. Досега обаче се знаеше малко за генетичното многообразие на популациите риби по света.
Като картографират генетичното многообразие на морските и сладководните риби, учените могат да хвърлят светлина върху начините, по които стресови фактори, като повишаването на температурите и окисляването на океаните, влияят върху уязвимите популации.
Сега биолози изследвали над 50 000 ДНК секвенции от 3815 вида морски риби и 1611 вида сладководни риби. Оказало се, че най-голямо генетично многообразие има сред популациите морски риби в западната част на Тихия океан, северната част на Индийския океан и в Карибско море. Колкото до сладководните риби, най-голямо е генетичното многообразие на видовете в Южна Америка. То е сравнително малко сред сладководните риби в Европа.
В океана специалистите открили връзка между температурите и генетичното многообразие. По-топлата вода е свързана с по-голямо генетично многообразие.
Според авторите на изследването, усилията занапред трябва да се концентрират върху защитата на генетичното многообразие и биоразнообразието.
„Колкото по-многообразни са гените на популация, толкова по-голям е потенциалът й да се приспособява към промени в околната среда“, отбеляза Лоик Пелисие от Цюрихския технологичен университет.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Слабите са слаби, защото ядат…
  Слабите са слаби, защото ядат…

  Тайната на слабите хора е, че ядат по-малко, а не че са по-активни, съобщи електронното издание на „Дейли мейл“. Учени от университета в Абърдийн установиха,

 • Илинден е!
  Илинден е!

  Илинден е важен ден за България. Освен че христианите почитат пророк Илия, това е и денят на Илинденско-Преображенското въстание. Поверието е, че на този ден

 • Тревожно от Германия: късно е да се спре глобалното затопляне
  Тревожно от Германия: късно е да се спре глобалното затопляне

  Германски климатолог предупреди, че вече е твърде късно да се ограничи глобалното затопляне до максимум 1,5 градуса Целзий ръст в сравнение с прединдустриалните нива, предаде

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us