Отвъд геодезията

Първите туристи останаха на МКС за седмица

Преди седмица американската компания “Спейс Екс” изпрати трима богати бизнесмени и придружаващ ги астронавт към Международната космическа станция (МКС). НАСА се присъедини към Русия в приемането на гости на най-скъпата туристическа дестинация във Вселената. Това бе първият частен чартърен полет, осъществен от “Спейс Екс”, след като компанията от две години превозва астронавтите на НАСА.

Американец, канадец и израелец, управляващи инвестиции, недвижими имоти и други компании, платиха само по 55 милиона щатски долара за пътуването с ракета и настаняването, както и за всички включени ястия. Те поеха към МКС от Кейп Канаверал, Флорида.

Русия приема туристи на космическата станция – а преди това и на съоръжението “Мир” – от десетилетия. Миналата есен долетя руски снимачен екип, последван от японски моден магнат и неговия асистент.

Най-накрая и НАСА се включи, след като години наред се противопоставяше на идеята за посетители на борда на МКС.

Билетите им позволяват достъп навсякъде с изключение на руската част от космическата станция, като за там ще им трябва разрешение от тримата космонавти. В МКС се намират също трима американци и един германец.

Бившият астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия, придружителят, планира да избягва разговори за политика и за войната в Украйна, докато е на космическата станция.

“Честно казано мисля, че няма да е трудно. Е, може би малко“, каза той. Лопес-Алегрия очаква „духът на сътрудничеството да проблесне“.

Частната компания “Аксиом спейс” организира посещението на МКС заедно с НАСА за тримата си клиенти: Лари Конър от Дейтън, Охайо, който управлява “Конър груп”; Марк Пати, основател и главен изпълнителен директор на “Мавeрик корп” в Монреал, Канада; и израелецът Ейтан Стибе, бивш пилот на изтребител, основател и съдружник във “Вайтал кепитъл“.

Преди излитането ентусиазмът им беше очевиден: Стибе потанцува малко, когато пристигна до ракетата в космическия център Кенеди.

“Спейс Eкс” и НАСА искрено са им обяснили рисковете от космическите полети, каза Лопес-Алегрия, който прекара седем месеца в космическата станция преди 15 години.

„Мисля, че няма никакви заблуди какви са опасностите или как биха могли да изглеждат лошите дни“, добави той пред Асошиейтед прес преди полета.

На всеки от посетителите са възложени експерименти, които да проведе през своите между девет и десет дни на МКС – една от причините, заради която не обичат да бъдат наричани космически туристи.

„Те не са там, за да си залепят носа на прозореца“, каза съоснователят и президент на “Аксиом” Майкъл Суфредини, бивш мениджър на космическата програма на НАСА.

Ракетната компания на Джеф Безос “Блу ориджин” организира 10-минутни пътувания до ръба на космоса, а “Върджин галактик” очаква да започне да изпраща свои клиенти по-късно тази година.

Сегашната мисия е вторият чартърен полет за “Спейс Екс” на Илън Мъск. Миналата година милиардерът и неговите гости бяха на тридневно орбитално пътуване.

Компанията “Аксиом” си е поставила за цел следващата година да е втората й частна мисия до МКС. След това ще последват повече подобни пътувания, а фирмата ще добави свои собствени стаи към орбиталния комплекс през 2024 г. След около пет години компанията планира да отдели помещенията си и , за да формира свое съоръжение, което ще бъде едно от онези, предназначени да заменят станцията, когато вече не се използва и НАСА се премести на Луната.

На съседна площадка по време на изстрелването в петък беше новата ракета на НАСА за полет към Луната, а тестови полет е планиран за лятото.

Като подарък за своите седем домакини на МКС, четиримата посетители са взели паеля и друга испанска кухня, приготвена от известния готвач Хосе Андрес. През останалото време на станцията ще трябва да консумират замразената храна на НАСА.

Автоматизирана капсула на “Спейс Екс” трябва да се върне с четиримата космически посетители на 19 април.

Стибе е едва вторият израелец, полетял в космоса. Илан Рамон беше първият, но той загина на борда на совалката “Колумбия” през 2003 г. Двамата са били в една и съща ескадрила на изтребители.

Стибе носи копия на възстановени страници от космическия дневник на колегата си, както и песен, композирана от сина на Рамон и картина на страници, падащи от небето, рисувана от дъщеря му.

“Да бъда част от този уникален екип за мен е доказателство, че няма непостижима мечта“, каза вторият израелец, полетял в космоса.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us