Отвъд геодезията

Предприемачът Христо Алексиев за умните градове и катерушките на бъдещето

Как най-старата платформа за игра се превръща в hi tech gaming на чист въздух
 
Когато попитате Христо Алексиев за биографията му, той категорично ви отвръща: „Биографията ми е кратка – не съм завършил университет и само работя“. Признава, че все пак е следвал две години в Лесотехническия университет в София, откъдето се познава със съдружника си – дизайнерът Илиан Милинов, но за разлика от него не го завършва, защото не вижда смисъл за себе си в това обучение.
Когато го попитате колко е голяма фирмата му, той изчаква да уточните въпроса, а като стане ясно, че питате всъщност колко човека работят при вас – той казва: „Малка фирма сме, само осем човека, а до Коледа може би ще станем 11”.
И все пак, колкото и скромно да звучи, Христо Алексиев е съсобственик и мениджър на една изцяло българската фирма, която завзема световни пазари. Става дума за създадената през 2012 г. Playground Energy, където заедно с дизайнера гений, по думите на самия Алексиев, Илиан Милинов, двамата започват да създават добре познатите детски катерушки, но от ново поколение. Тук клишето ново поколение лепва идеално, тъй като старите играчки добиват нов смисъл, въплъщавайки една проста идея – произвежданата от децата при игра кинетична енергия служи за нещо полезно и забавно, а играчките почват да светят, свирят, да пускат водата във фонтан или да се свържат с мобилния телефон чрез блутут. Детската площадка (каквото е буквално името на фирмата playground) става изцяло нов свят, благодарение на уловената енергия ().
Днес двамата се концентрират върху създаването на уреди за движение на малки и големи, мотивирани освен от голямата цел – борбата със затлъстяването при децата, но и от простичкото желание да върнат малките в естествената им среда – при игрите навън, вместо пред вездесъщите електронни устройства. Неведнъж Алексиев казва, че използват най-старата платформа за игра за най-старото добре познато забавление за децата, като в същото време използват дигитални технологии за подобряване на тази стара колкото света платформа. Да играят децата навън – това е мотото на Playground Energy, а най-старата платформа за игра става хай тек гейминг на чист въздух.
Срещата с Христо Алексиев, разбира се, е в парка, макар и не точно при произведените от неговата фирма работещи експонати.
 
146 rda pd 2015 9961
 

Заради вашите катерушки ли винаги има толкова много деца на площадката на София Тек Парк? Или това просто е една площадка в квартал „Младост“ 1 в София?

Бих бил поласкан, ако беше заради нашите катерушки, но просто този парк е приятен за хората. Иначе там са поставени част от нашите продукти и децата си играят с тях.

Полезно място за бизнес ли е Технопаркът? Общувате ли с другите интересни фирми там?

Абсолютно. Там е много лесно да се осъществяват връзки, но не само – там лесно внедряваме нашите продукти и винаги, когато някой незапознат дойде там – може да му ги покажем.

dbdgeabhafaggckd

Къде другаде може децата да играят на вашите катерушки?

Ние сме партньор на Музейко, който пък е разработен от американска фирма, специализирана в създаването на детски музеи. В Музейко в София може да видите как от енергията на децата се задвижват светлини, тръгва фонтан, чуват се звуци и децата много го харесват. Вътре в Музейко имаме една буквално пълнеща се батерия, която се зарежда с енергията на децата.

Иначе вече изнасяме на пет континента – най-вече в Европа и в Близкия изток, и ни предстоят, надявам се, успешни реализации на нашите продукти.

Къде се произвеждат материалите?

Всичко се произвежда изцяло в България. Ние сме напълно българска фирма, ние сме учили в България, живели сме в България, всичко е българско.

Когато говорим за енергията, децата задвижват със собствената си енергия различни неща, а мислили ли сте да правите подобни уреди и за възрастните – например фитнес зала или да ползвате енергията от качване на стълби?

Да и ние вече имаме фитнес, който е точно такъв. Намира се в София Тек Парк и може да го видите там. Възрастните се забавляват и произвежда енергия. Ако правехме този разговор догодина – може би в момента щях да ви се похваля с такъв вече работещ и внедрен фитнес , извън България.

Когато аргументирате вашата работа, вие се базирате на проучвания за затлъстяването на децата. А правили ли сте проучване за формата на децата след използването на вашите играчки?

Не, но същественото е идеята да откъснем децата от игрите, в които не се изразходва енергия, като таблети и лаптопи, и наистина успяваме с нашите уреди. Те се увличат от светлините, от звуците, от това, че заработва фонтан, благодарение на тяхната енергия.

Преди да направите уредите си, работите ли с архитекти и с психолози?

Работили сме с архитекти по цял свят при създаването на Музейко.

Физиологично е доказано, че като се стимулира чрез люлеенето вестибуларният апарат, се произвежда допамин. Добрите нива на допамин гарантират добро психично и физично здраве. Децата научават за себе си, за мускулите, за баланса, за страха, за тялото си изобщо, а ние към това добавяме и още нещо – звук, светлина, което още повече ги стимулира и ги радва.

Отделно от архитектите, ние си сътрудничим си с неправителствени организации – те са две основни – едната е за деца с проблеми в двигателната система, а другата е за деца с ментални проблеми.

Очаква се, че нашите разработки действат добре на тези две групи. Стимулират движенията при децата с проблеми в двигателната система, а действат добре и на другите – с менталните. Важно да кажа, че нашите уреди не са за деца с ограничени възможности, а за всички.

Участвали сте в едно изложение Смарт сити в Милтън Кийнс (Milton Keynes), Великобритания. Кога у нас ще имаме такъв умен град на практика?

Надяваме се и у нас да се случи такова развитие и у нас! Ние участвахме в смарт сити в Англия и там бяхме черешката на тортата, ние бяхме най-дребните, но най-впечатляващите. Всичко останали бяха газови гиганти, големи корпорации, които решаваха грандиозни проблеми, но ние бяхме най-видимите и най-лесно разпознаваемите.

PG 10001

Не сте ли мислили все пак когато се произвежда тази енергия от децата, все пак да служи за нещо полезно, а не само за забавление – предвид това кога осветихме Борисовата градина в София – не може ли децата да си произведат енергия, която да се ползва по-късно?

Участвали сме на два акселератора – това са срещи, в които компании помагат на други, започващи бизнес, да се развиват по-бързо. Единият акселератор беше Cambridge hardware accelerator Springboard, а другият е на Eleven. Общото разбиране, общото заключение след тази поредица от 240 срещи беше, че не е почтено децата да решават проблемите на възрастните. Т.е. не е хуманно да впрегнем децата като волове да произвеждат енергия, която после да използваме за нещо, за което ние възрастните сме отговорни. Подобно разбиране е много силно в Европа и в Северна Америка и никога няма да се допусне деца да произвеждат ток например.

Но не пречи да го приложите при възрастните – тогава във фитнеса?

Във фитнеса – да! Вече мислим по въпроса. И ще можете да си заредите например батерията на телефона със собствената кинетична енергия.

Говорейки за предизвикателства, казвате, че във вашата работа имате две основни – едното е интуитивността, а другото е вандализмът. Как се справяте?

С интуитивността сме се справили – ние всъщност не измисляме играчките, ние просто взимаме тези, на които децата така и така играят – т.е. те знаят какво да правят с тях, а ние просто добавяме още нещо, което е изключително лесно за тях да го задействат и да заработи.

Вероятно в някакъв момент ще започнете да измисляте и нови играчки, като експлоатирате до край старите?

Със сигурност. Но да довърша – що се отнася до вандализмът – наистина е голям проблем и то не само в България. В Англия е страшно – там така се опитват да разбият нещо, до степен напълно да го унищожат. И този въпрос сме го решили донякъде. Да не казвам напълно, за да не предизвиквам съдбата. Но затова нашите произведения са като вакуумирани – цялата електроника е вътре и се затворени с нитове.

Леко страничен въпрос, защо сегашният ви сайт няма българска версия?

Ние дължим всичко на България. Нашата компания съществува заради това, че е в България, тук работим и тук произвеждаме всичко. Но ние не сме слепи. Всички площадки, които сме инсталирали в България, са за малко пари, едва ли не за себестойността си. Не бива да се заблуждаваме, че можем да съществуваме само от продажбите ни тук. Истината е, че големият ни приход е от чужбина. Каквото сме направили в България е било на мъжка дума.

Но пък имате играчки в места, смятани за забравени от бога – Кърджали, Тополовград, Пазарджик. Как става това?

Те са по програма на електроразпределителното дружество EVN , които искаха така да стимулират бизнеса си и да обърнат внимание към себе си, като изградят тези площадки в отдалечените малки градове.

PG 10007

А другите електроразпределителни дружества? Те ще направят ли нещо в тази посока?

В преговори сме.

Обсъждайки всичко това, до вас е един човек, който се оказва по-известен извън България, и непознат тук. Вашият дизайнер, но не в смисъл на рисувач, а на истински конструктор.

Да, става дума за Илиан Милинов. Заедно сме учили, заедно сме правили и MaYoMa. Ако трябва да го опиша с една дума – Илиан е гений. Той е един от най-добрите индустриални дизайнери в света в момента. Доказателство за това е наградата от панаира в Удине в Италия. Наградата е за разработката на масата стол Seattable. Тази награда не е печелена от друг човек, освен от италианци. В биографията му са и четири награди Red Dot за дизайн. Последната е за наша катерушка, която може да се ползва и от малки, и от големи деца.

Той е дизайнер и на дрони…

Проектът на Илиан Милинов е за дрон с лека камера.

Имаме два постоянни въпроса – какво бихте погледнали с лупа и какво с телескоп?

Любител съм на микросвета и гледам постоянно разни неща с лупа, не защото не мога да виждам, а защото ми е интересно. Но иначе, бих казал – че с лупа трябва да бъде погледната човешката душа. А с далекоглед – да гледаме на проблемите в живота.

Пожелание?

Нека да бъде към вашите читатели – нека геодезистите да не гледат само вътре в земята, а да гледат от високо към света.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us