Отвъд геодезията

Приключенията на един астронавт на МКС

Германският астронавт Матиас Маурер, който тъкмо се завърна на Земята след шестмесечна мисия на борда на Международната космическа станция (МКС), се записа в историята на космонавтиката като 600-ият човек, летял в космоса. Астронавтът на Европейската космическа агенция (EКА) бе част от екипажа „Крю-3” заедно с колегите си от НАСА Томас Машбърн, Кайла Барън и Раджа Чари, които пристигнаха на борда на МКС на 12 ноември 2021 г. с кораба „Дракон Индюрънс” на частната американска компания „Спейс Екс”. Днес те се завърнаха на Земята.

С това настъпи и краят на мисия „Космическа целувка” – орбиталното преживяване на Маурер, за когото това бе първи полет в космоса. На борда на МКС той работи по 35 европейски експеримента и участва в множество международни изпитания, свързани с тестове на апаратура и методи за различни сфери на човешкия живот и познание.

Мауер нарече космическата си одисея мисия „Космическа целувка” като израз на обичта си към космоса. Наименованието е израз на специалната връзка между населението на Земята и космоса, осигурена от МКС, както и на международното партньорство в космическите изследвания и подготвяните мисии до Марс и до Луната, обяви германският астронавт година преди да се отправи в орбита.

„Космическа целувка” е вдъхновена от Небесния диск от Небра – бронзов диск на повече от 3600 години, който според ЮНЕСКО е най-старото изображение на космическите обекти и явления. Най-древната небесна карта е открита случайно от иманяри в планински район на около 200 км от Берлин. Върху бронзовия диск с диаметър 32 сантиметра със злато е изобразена небесна карта, на която ясно се отличават Слънцето, Луната, Плеядите. Според учените реликвата от бронзовата епоха е дело на европейска цивилизация, съществувала преди келтите.

Астронавтът занесе на МКС реплика на Небесния диск от Небра. Маурер пренесе духа на родината си в орбита и чрез подбора на храна за периода на мисията си. Година преди да се отправи на първото си космическо пътуване, астронавтът, който е родом от германската провинция Саар, опита специалитети на готвачи от родния му регион от югозападна Германия. Майсторите бяха подготвили различни блюда, подходящи за космоса и те бяха предложени за обществено обсъждане и гласуване. Събралите най-много гласове бяха включени в космическото меню на Маурер.

Заради двата часа физическа тренировка, провеждана на борда всеки ден и пълната програма от научни и технически дейности, от астронавтите се очаква да поемат средно по 3000 калории на ден по време на мисия. Две трети от тази доза калории идва от основния порцион, предварително подбран, подготвен и пакетиран от НАСА за целия период на мисията.

Останалата една трета от менюто е оставена на избора на екипажа. Астронавтите или сами си поръчват храните, или избират измежду менютата, подготвени от САЩ, Европейската космическа агенция, от Русия и от Япония.

Маурер нагости колегите са на борда с любими германски блюда на вечеря по повод празника на Св.Николай, в навечерието на коледните празници миналата година. Те опитаха кнедли от варени картофи и брашно в сос, приготвени от звездния германски шеф Клиф Хемерле и френски тост за десерт. Второто меню за празника бе изготвено от шеф Кристиян Хайсдорф, собственик на заведение и победител в онлайн гласуването на туристическия борд на Саар. Астронавтите се насладиха на крем супа от картофи и яхния от еленско месо с кремообразна дива горчица и картофени кнедли.

На борда на МКС всяка вещ и действия са експеримент, затова астронавтите опитаха германските специалитети с прибори, произведени от неръждаема стомана и мед като част от изследване на антимикробните свойства на лазерно обработени повърхности на Института за космическа медицина, Германския аерокосмически център в Кьолн и Института по функционални материали на университета на Саар. Според учените лазерно структурираните повърхности намаляват с до 80 на сто полепването на бактерии върху повърхностите, което може да намали значително разпространението на патогени и в космоса, и на Земята.

По време на пребиваването си на борда на МКС Маурер даде интервю за германското обществено радио, в което сподели, че на станцията му се наложило да се учи на основни неща като това как да спи, да се храни и да се придвижва в условията на безтегловност. Маурер прекара шест месеца на МКС заедно с още доста астронавти, на обща площ около 100 квадратни метра. Веднага след като пристигнал на станцията, той се убедил в правотата на съветите на психолога на ЕКА, с който се подготвял – да се вслушва в разказите и препоръките на другите астронавти на борда, особено на тези, които вече са с опит в орбита. Случвало му се да губи ориентация в станцията и да тръгва в обратна посока, отнело му време да свикне да заспива.

Маурер работи активно и с руските си колеги на МКС, по-специално върху задействането на роботизирана ръка върху новия руски модул на станцията „Наука”. Манипулаторът е създаден от ЕКА. Германецът признава, че всяко действие на астронавтите се наблюдава и контролира от наземни екипи, които дават съвети и напътствия в реално време. Според Маурер работата в екип в орбита е ключова. Условията за живот в космоса са различни и нетипични за човешкия организъм. „Много неща се случват в човешкия организъм в орбита и това влияе на начина на живот и на работата”, сподели от борда на МКС Маурер. Освен примерите от битовата част на ежедневието – той разполагал с шест панталона за целия период на мисията и сменял бельото си на три дни, Маурер разказа и за научните експерименти – от тестове на различни материали – областта, в която е специалист, до изследване на миграциите на животните на нашата планета, отглеждане на зеленчуци в орбита и наблюдения върху човешкото здраве.

Германският астронавт, който се готвил 13 години за мисията си, споделяше постоянно в социалните мрежи и на сайта на мисията си чрез ЕКА опита си на МКС. Маурер занесе на МКС специален компютър „Калиопе мини”, разработен за германските училища. С негова помощ той задаваше програми и експерименти за учениците в родината си, които можеха от класните си стаи да измерват температурата на борда на МКС, да определят кога да бъде изключвано и включвано осветлението в различните модули на станцията или да задействат аларма, когато нивата на въглероден двуокис надвишат нормите.

Матиас Маурер се записа в историята и с първата мисия на МКС, в която заедно работят двама астронавти на ЕКА. На 28 април Саманта Кристофорети стъпи на станцията като част от екипажа „Крю-4”, който замени германеца и колегите му от „Крю-3”. В продължение на няколко дни Маурер и Кристофорети бяха заедно на МКС и дори разговаряха в жива връзка с ръководителите на космическите агенции на Германия и Италия. За Кристофорети това е втори полет в космоса и начало на нейната мисия „Минерва”, която ще е продължение на „Космическата целувка” на германския астронавт.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us