Отвъд геодезията

Река в Хондурас се казва България

Река в Хондурас се казва Булгария и е кръстена на нашата страна. Тя извира от планината Грасиас а Диос в Националния парк Пико Бонито. Тече близо до град Ла Сейба.

В по-голямата част от течението си реката е заобиколена от труднопроходима джунгла и поради пресечения и силно наклонен терен нейното поречие не е добре проучено.

В планината Грасиас а Диос се намира още един обект, носещ името на нашата страна – платото България.

През 1928 г. в Ла Сейба се заселва първият български емигрант – Борис Петров, родом от Белоградчишкия край. Той открива реката и я кръщава Булгариа (на испански: Rio Bulgaria). След него пристигат стотици български предприемачи.

Те създават плантации, започват да отглеждат зеленчуци и плодове. За да изнасят продукцията построили и железопътна линия. Президентът на Хондурас взел решение държавата да покрие разходите и да се построят още километри. Българските заселници станали работодатели на местните жители и ги научили да си правят дървени въглища. Поставили началото на хлебопроизводството и консумацията на хляб.

И днес в град Ла Сейба, смятана за столица на хондураския туризъм по брега на Карибско море, най-популярен и специфичен е хлябът „Булуло”, чието производство е въведено от българина Георги Савов.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us