Отвъд геодезията

Реставрираха 37 колони в Голямата хипостилна зала в Карнак

Завършена е реставрацията на 37 колони в Голямата хипостилна зала в древноегипетския храм на Амон-Ра в Карнак, обяви генералният секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет Мустафа Уазири, цитиран от в. „Ал Ахрам“. Той обясни, че експерти са почистили повърхността на колоните, като са отстранили пясъка и праха. Изпод натрупания с времето пласт са грейнали оригиналите надписи и цветове.

Първата фаза на проекта за реставрация на смятаната за най-голямата в света хипостилна зала започна през юли 2021 година със шестнадесет колони с формата на отворен папирус, които се намират в центъра й. Таванът на забележителната постройка се крепи на 134 колони. Тя е построена при управлението на фараона Сети Първи.

Хипостилна зала идва от гръцкото ὑπόστυλος – поддържан от колони. Съоръжението представлява голяма и висока зала на храм или дворец, с многобройни, подредени в редици колони.
Като архитектурна форма има много приложения, включително в древногръцки храмове и множество азиатски сгради.

Карнак, който се намира на източния бряг на река Нил до Луксор, е бил най-голямото религиозно средище в Древен Египет. В него се издигат няколко храма, обелиска и многобройни паметници и светилища. Развитието и изграждането му продължава над хиляда години.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us