Отвъд геодезията

Реставрират на живо онлайн „Нощна стража“

Райксмузеум в Амстердам започва най-мащабната реставрация на шедьовъра на Рембранд „Нощна стража“ зад стъклена витрина в голямата галерия, пред погледа на посетителите, съобщи АФП.
Реставрацията на огромната картина, която е една от най-разпознаваемите в света, ще бъде предавана пряко по интернет, за да може „целят свят“ да стане свидетел на този линк https://www.rijksmuseum.nl/en/nightwatch.
Проектът „Операция „Нощна стража“ струва няколко милиона евро. Става дума за „най-задълбочените изследвания и най-пълната реставрация на шедьовъра на Рембранд в историята“ – заявиха от музея.
Целта на проекта е шедьовърът да бъде запазен възможно най-добре. Ежегодно той привлича повече от два милиона посетители. Сега те ще могат да наблюдават внимателните жестове на реставраторите.
Картината не е реставрирана от 40 години и по нея започнаха да се появяват бледи петна, особено в зоната, където беше разкъсана с нож от неуравновесен човек през 1975 г. Тя е с размери 4,5 м на 3,8 м, тежи 337 кг. Нарисувана е през 1642 г.
Реставрацията може да продължи няколко години.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us