Отвъд геодезията

Риба робот яде пластмаса

Риба-робот, която „яде“ микропластмаса, може да помогне за почистването на замърсения световен океан, смятат китайски учени от университета на Съчуан, предаде Ройтерс.

Мек на допир и едва 1,3 сантиметра в дължина, този робот вече обира микропластмасите в плитки води.

Създателите му сега го усъвършенстват, за да работи и в дълбоки води и да подава информация за анализ на замърсяването на световния океан в реално време, каза Ван Юян, един от създателите му.

„Разработихме миниатюрен робот, който може да се използва по много начини, например за биомедицински или опасни операции. Толкова малък робот може да бъде локализиран в част от тялото и да помогне за елиминирането на определена болест“, каза Ван.

Светлината помага на черната риба-робот да движи перките и тялото си. Учените могат да я контролират чрез светлината, за да се избягнат сблъсъци с други риби или плавателни съдове.

Ако случайно бъде погълната от друга риба, тя не представлява заплаха за тях, защото е от полиуретан, който е биосъвместим, каза Ван.
Рибата поглъща замърсителите и сама се възстановява при повреда. Тя може да преплува 2,76 човешки дължини за секунда, което я прави по-бърза от повечето изкуствени риби-роботи.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us