Отвъд геодезията

Създадоха жив бетон

Американски учени създадоха екологичен „жив бетон“, който не отстъпва по здравина на традиционния.
Новият материал съдържа форма на примитивни бактерии, появили се на Земята преди 3,5 милиарда години. Той взима енергия от слънцето и токсини от въздуха. Бактериите му придават способността да самозапълва появили се пукнатини. Благодарение на тях въглеродният му отпечатък е по-малък.
Учените от университета на Боулдър, Колорадо, твърдят че материалът им може да предизвика революция в строителната индустрия, защото е буквално жив. За строителство отдавна се използват биологични материали като дървото, но те са мъртви.
Уил Струбар и екипът му са създали малка матрица от пясък и гел, върху която растат бактериите. Те са използвали цианобактерии, които са едноклетъчни, но обикновено растат на достатъчно големи колонии, за да се виждат. Хидрогелът им осигурява влага и достатъчно храна, за да се възпроизвеждат и минерализират бактериите. Процесът наподобява образуването на раковини в морето.
Бактериите поглъщат въглероден двуокис от въздуха и произвеждат калциев карбонат – основното изграждащо съединение в цимента, от който се произвежда бетон.
Бетонът е вторият най-използван материал на планетата след водата.
Разработката е още в ранен етап. Учените трябва да разрешат някои проблеми, като този, че здравина се постига само когато материалът е сух.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us