Отвъд геодезията

Създават нова наука: космическа археология

Три роувъра, шест американски знамена, десетки прилунили се или блъснали се в Луната сонди, инструменти, камери, отпадъци – на лунната повърхност има стотици предмети, които специалисти искат да включат своеобразен списък на лунното наследство на човечеството, предаде Франс прес.

Всичко започва на 13 септември 1959 г., когато съветската сонда „Луна-2“ става първият апарат, достигнал лунната повърхност в областта Маре Серенитатис. След това се редуват руски сонди – „Луна“ и американски – „Рейнджър“, „Сървейър“, преди Нийл Армстронг и Бъз Олдрин да станат първите хора, стъпили на Луната на 20 юли 1969 г. Двамата астронавти остават 22 часа в Морето на спокойствието. Преди да отлетят към Земята, те оставят на лунната повърхност всички ненужни товари. НАСА каталогизира около 50 предмета – степента за кацане на лунния модул, камери, ботуши, но също възпоменателни предмети и „апарат за събиране на изпражнения“.

Пет други екипажа на „Аполо“ оставят стотина предмета.

Според международната организация с идеална цел „Фор ол мункайнд“, на Луната има стотина обекта, на които е оставена човешка следа. Става въпрос за 167 тона материали.

„Погледнато от юридическа гледна точка, обектите изобщо не са защитени“, заяви екпертката по право Мишел Хантън от университета на Мисисипи. Тя стана съоснователка на „Фор ол мункайнд“ през 2017 г., след като директорът на Европейската космическа агенция Ян Вьорнер се пошегува, че иска да отиде на Луната, за да върне едно американско знаме.

„Следите от стъпки, колела на роувъри и важните от археологическа гледна точка обекти нямат никаква защита“, отбеляза Хантън. Тя се опасява, че един ден свързани с „Аполо“ обекти ще предизвикат туристически интерес, а лунният прах, който реже като стъкло, може да повреди материалите.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us