Отвъд геодезията

Секат гора от „Игра на тронове“

В Северна Ирландия започна операция за изсичането на няколко букови дървета, станали известни от сериала „Игра на тронове“, предаде ДПА.

Планирано е да бъдат премахнати шест от тях.

Тунелът от дървета в графство Антрим стана известен, след като беше показан във фентъзи сериала на HBO, а сега привлича значителен брой туристи от цял свят.

Изразени бяха опасения относно състоянието на няколко от буковите дървета, а през последните години няколко от тях паднаха по време на бури.

Дори и в понеделник, когато започна работата, алеята беше посетена от няколко чуждестранни туристи.

Мървин Стори от организацията, която се грижи за дърветата, обясни, че в два доклада се посочва, че някои от растенията трябва да бъдат премахнати от съображения за безопасност.

„Въпреки че бихме искали тези дървета да останат вечни, но реалността е, че (…) тази работа трябва да бъде извършена“, заяви той.

Стори каза, че дърветата са се появили в „Игра на тронове“ за осем секунди, но това е променило района завинаги. „Това е туристическа атракция през последните няколко години“, обясни Мървин Стори.

Местните власти съобщиха, че независимо проучване на експеtти е установило, че 11 от общо 86 дървета са в лошо състояние и могат да представляват потенциален риск за обществеността.

След обсъждане със съответните собственици на земя и други заинтересовани страни са взети мерки за премахване на шест от дърветата, като се запазят пъновете, а по четири дървета ще бъдат извършени специализирани дейности, за да се намали рискът за обществеността.

Състоянието на още едно дърво ще бъде оценено на място, отбелязва ДПА.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us