Отвъд геодезията

Соларните паркинги – възможност за диверсификация на енергията вкъщи

Автор: Валентина Кекева

Зимата не е най-подходящото време да диверсифицирате енергийните източници, но липсата на ток ни кара да се замислим. Глобалната икономическа обстановка се променя
непрекъснато и едновременно с това намаляват и се изчерпват източниците на енергия в световен мащаб, което неминуемо довежда до скок на разходите за електроенергия.
С навлизането на соларните технологии соларният паркинг е една възможност за приложение на соларните панели – докато се пести пространство, се генерира слънчева енергия. Според
изчисления на Американската асоциация на индустриите за соларна енергия (SEIA), до 2030 г. 30% от всички жилища и домакинства в САЩ ще имат инсталирани фотоволтаични системи.
Проучвания показват, че 13-18% от площта на градовете е заета от паркоместа (https://www.greenlancer.com/post/solar-carports).
При соларния паркинг паркомястото се покрива с конструкция с фотоволтаични панели, която може да е изградена от алуминий или желязо. Панелите абсорбират слънчевата енергия и я
преобразуват в електрическа зелена енергия. Освен соларен паркинг за личен автомобил съществува и тенденцията за изграждане на големи покрити паркинги за супермаркети, промишлени сгради, търговски центрове.
Сметките показват, че соларен паркинг за два автомобила с размери 6 м ширина на 6 м дължина позволява да се инсталира централа с мощност 8 kWp. Трябва инвертор, който трансформира слънчевата енергия в електрическа. Освен всичко енергията от соларния паркинг може да се ползва за зареждане на електрически или хибриден автомобил.
В България има все повече възможности за изграждане на соларни инсталации. Повечето компании предлагат от проектиране и дизайн на фотоволтаични системи, през доставката и оборудването от водещи световни производители, до изграждането и поддръжката на системите, както и анализ за повишаване на ефективността и по-ниски разходи за поддръжка.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us