Отвъд геодезията

Сонда ще се блъсне в астероид нарочно

Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид – Double Asteroid Redirection Test) ще се блъсна в астероид на 26 септември, съобщи НАСА.

Това е първият опит за защита на Земята от потенциално опасен космически обект, макар и астероидът в случая да не е реална заплаха.
Тестът ще покаже, че космически апарат може да достигне автономно до определен астероид и целенасочено да се блъсне в него, за да промени движението му по начин, който може да бъде измерен с наземни телескопи. ДАРТ ще осигури важни данни за по-добра подготовка за астероид, който може да е опасен за Земята, ако такъв бъде открит.

Сондата ДАРТ беше изстреляна през ноември миналата година от базата „Ванденберг“ в Калифорния. След отделянето от ракетата тя се насочи към двойния астероид Дидимос – Диморфос (Дидим/Диморф), който се движи около Слънцето. Очаква се ДАРТ да се блъсне в по-малкия Диморфос със скорост около 24 000 км/ч.

Екипът на ДАРТ е избрал системата Дидимос заради относителната й близост до Земята и двойната конфигурация. Така тя е идеална за наблюдаване на резултатите.

Ударът би трябвало да е достатъчно силен, за да бъде променена орбитата на Диморфос около по-големия астероид. Камерите ще изпратят образи до Земята, а наземни телескопи ще измерят доколко се променя орбитата на Дидимос.

Очакванията са орбитата на Диморфос да бъде съкратена с 10 минути, но екипът ще приеме за успех и 73 секунди. При такова разстояние това ще е достатъчно за безопасно отклоняване на астероид.

Диморфос е един от най-малките астрономически обекти с постоянно име и един от 27 500-те близо до Земята, проследявани от НАСА.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us