Отвъд геодезията

Спътник на Юпитер с тектонични плочи като земните

Покритият с лед естествен спътник на Юпитер – Европа притежава тектонични плочи като земните, сочат анализи на повърхността му. Европа има една от най-младите повърхности в Слънчевата система, което предполага, че съществува жив процес, който все още не е доказан, но прилича на земния. Спътникът е с гладка повърхност, деформирана от пукнатини и разкъсан лед.

Процес на субдукция (подпъхване), при който тектоничната плоча се извива и се пъхва под друга плоча, преди да потъне, би могъл да бъде причината за обмяната на материалите между ледената повърхност и вътрешността, предполагат Саймън Катенхорн, от Катедрата по геоложки науки в Университета на Айдахо, и Луиз Проктър от Лабораторията по приложна физика на Университета „Джон Хопкинс“ в Мериленд.

Европейската космическа агенция ще изпрати сонди през 2022 г., за да проучи ледените луни на Юпитер. Т нар. Juice или Jupiter Icy Moon Explorer ще проучи специално Европа, Ганимед и Калисто, всичките три спътника, които вероятно крият вътрешни океани.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us