Отвъд геодезията

Световните компании с бизнес в Русия, които страдат от кризата днес

Стотици международни компании имат бизнес интереси в Русия и се опасяват, че биха могли да попаднат под ударите на санкциите, които Западът налага заради руската военна инвазия в Украйна.
Ройтерс предлага подборка на някои от тях.

„Анжи“ (Engie)
Френската газова компания е един от петте западни инвеститори в „Северен поток-2“.

Ба Ес Еф (BASF)
Германският производител на химикали е съсобственик на „Винтерсхал Деа“ (Wintershall Dea), една от компаниите, подкрепила финансово изграждането на спрения в момента газопровод „Северен поток-2“. Другият съсобственик на „Винтерсхал Деа“ е „Летър уан“ (LetterOne), инвестиционна група собственост на руския милиардер Михаил Фридман. Около 1 процент от продажбите на Ба Ес Еф идват от Русия.

„Бритиш петролиъм“ (BP)
Британският петролен гигант е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия и притежава 19,75 процента от националната петролна компания „Роснефт“. „Бритиш петролиъм“ има дялове в няколко петролни и газови проекта в Русия.

„Данон“ (Danone)
Френският производител на млечни произведения контролира руската марка „Простоквашино“ и генерира 6 процента от всичките си продажби в Русия.

„Джапан тобако“ (Japan Tobacco)
Японската компания наема 4000 души в руските си заводи, а през 2020 г. данъците, платени в страната, възлизат на 1,4 процента от бюджета на Руската федерация. Компанията реализира около една пета от печалбите си в Русия, Беларус и т. нар. Общност на независимите държави.

„Екуинор“ (Equinor)
Норвежката компания притежава миноритарни дялове в три руски петролни полета.

„Дженерали“ (Generali)
Най-големият италиански застраховател притежава миноритарен дял в руския застраховател „Ингострах“.

„Кока кола“ (Coca Cola)
Листваната в Лондон компания бутилира напитки в Русия, Украйна и почти всички страни от Централна и Източва Европа. Русия е сред най-големите й пазари, а за компанията там работят 7000 души.

„Метро“ (Metro)
За германската верига хипермаркети в Русия работят около 10 000 души, а клиентите й са около 2,5 милиона. Компанията има 26 магазина в Украйна.

„Мицубиши“ (Mitsubishi)
Компанията има 141 представителства в Русия и дял в „Сахалин-2“, който доставя втечнен газ на Япония, а освен това търгува с руски въглища, алуминий, никел, метанол, пластмаса и други материали.

„Нестле“ (Nestle)
Швейцарската компания има шест завода в Русия, включително такива за шоколадови изделия и напитки. През 2020 г. продажбите й в Русия са възлизали на 1,7 милиарда долара.

„Нокиан тайърс“ (Nokian Tyres)
Финландската компания има завод и голям склад край Санкт Петербург.

О Ем Ви (OMV)
Петролно-газовата компания е сред петте западна инвеститори в „Северен поток-2“ и е главният вносител на руски газ в Австрия. Тя притежава 24,99 процента от газовото находище Южноруское.

„Рено“ (Renault)
Френският автопроизводител реализира 8 процента от приходите си в Русия, по данни на „Ситибанк“ (Citibank). Компанията притежава 69 процента от съвместното предприятие „Автоваз“, който произвежда марката „Лада“ и продава повече от 90 процента от колите на местния пазар.

„Ролс Ройс“ (Rolls-Royce)
Британският производител на авиодвигатели посочва, че 20 процента от титана, влаган в тях, идва от Русия, но същевременно само 2 процента от приходите на компанията са от Русия.

„Сафран“ (Safran)
Руската ВСМПО-АВИСМА е най-големият доставчик на титан за френския производител на реактивни двигатели.

„Тотал енержи“ (Total Energies)
Френският петролен гигант е сред най-големите инвеститори в Русия и притежава 19,4 процента от „Новатек“, 20 процента от съвместното предприятие за втечнен природен газ „Ямал“, 21 процента от предприятието за втечнен природен газ „Арктика-2“, 20 процента от петролното поле Харяга и още много дялове в руски компании от нефтопреработвателната и химическата промишленост, както и във възобновяемите енергийни източници.

„Тойота“ (Toyota)
В завода на компанията край Санкт Петербург се произвеждат модели „Камри“ и RAV4. „Тойота“ има търговски офис в Москва. Компанията наема в Русия общо 2600 служители, сред които 26 японци.

„Унипер“ (Унипер)
Германската компания е инвестирала 1 милиард долара в „Северен поток-2“, както и в пет ТЕЦ-а в Русия с общ капацитет от 11,2 гигавата, които покриват около 5 процента от енергийните нужди на страната. „Унипер“ и „Фортум“ (Fortum), която държи контролния й пакет акции, притежават общо 12 ТЕЦ-а в Русия с общо над 7000 служители.

„Фолксваген“ (Volkswagen)
Германският автопроизводител има два заводи и около 4000 служители в Русия. Той е сглобил около 170 000 автомобила през 2021 г., което е малка част от произведените и продадени в световен план 8,9 милиона.

„Хайделбергцемент“ (Heidelbergcement)
Германската компания има три завода в Русия, а производството им е само за вътрешно потребление.

„Шел“ (Shell)
Британско-нидерландската компания притежава 27,5 процента от проекта за втечнен природен газ „Сахалин-2“, който има годишен капацитет от 10,9 милиона тона и е управляван от „Газпром“. „Шел“ е сред петте западни инвеститори в „Северен поток-2“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us