Отвъд геодезията

Тайната на хитовете е изненадата

На какво се дължи удоволствието от слушането на музика? На смесването на неувереност и изненада, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Учени извършиха статистически анализ на хиляди поредици акорди, без мелодиите и текстовете, от 745 поп хита в класациите на „Билборд“ от 1958 г. до 1991 г., включително „Ob-La-Di, Ob-La-Da“ на „Бийтълс“, „Red Red Wine“ на „Ю Би форти“ и „Knowing Me, Knowing You“ на АББА.
„Впечатляващо е, че на хората им доставя удоволствие слушането на песен единствено заради редуването на звуци“, заяви Винсънт Чунг от института „Макс Планк“ за когнитивни и невронауки в Германия.
Алгоритъм на машина за автоматизирано обучение е преценил нивото на неувереност и изненада в 80 000 поредици акорди, а след това около 80 души били накарани да слушат селекция от парчета, докато били изследвани с ядреномагнитен резонанс, за да бъде проследено функционирането на мозъците им.
Учените установили, че когато били убедени какъв ще е следващият акорд, участниците изпитвали удоволствие, ако той е изненадващ. А когато били неуверени, изпитвали удоволствие, ако той не е изненадващ.
Наблюдаваните мозъчни зони у участниците били свързани с очакванията и усещанията. Учените използвали единствено акорди, без мелодиите и текстовете, за да не се разбудят повече или по-малко нежелани спомени.
Дали получените резултати ще помогнат на композитор да открие магическата формула за създаване на хит? „Те може да са от полза за бъдещи изследвания, но няма да са достатъчни за създаване на популярна песен“, отбеляза Чунг.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us