Отвъд геодезията

Тръмп си присвои Луната, Русия е против

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ в понеделник в подкрепа на търговската експлоатация на ресурси на Луната и други небесни тела, като освен това насочи администрацията на САЩ да се противопоставя на всеки опит да се разглежда космическото пространство като публично достояние на човечеството. Текстът на документа бе разпространен от пресслужбата на Белия дом, предава ТАСС.

„Американците трябва да имат право да извършват търговско проучване, производство и използване на ресурси в космическото пространство в съответствие с приложимото законодателство. Космическото пространство е юридически и физически уникално пространство за човешки дейности и САЩ не го смятат за обществено достояние. Следователно политиката на Съединените щати следва да бъде да насърчава международната подкрепа за извличането и използването на ресурси в космическото пространство от публични и частни субекти“, се посочва в постановлението.
По-специално в документа се подчертава, че САЩ не признават Споразумението за дейността на държавите на Луната и други небесни тела, прието с резолюция на Общото събрание на ООН през декември 1979 г.

„В тази връзка държавният секретар трябва да се противопостави на всеки опит на която и да е друга държава или международна организация да разглежда Споразумението за дейността на държавите на Луната и други небесни тела като отразяващо или изразяващо по друг начин обичайното международно право“, се казва в постановлението на Тръмп.

Американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) обяви през пролетта на 2019 г., че новата програма за усвояване на Луната на САЩ се нарича Artemis (Артемида). Тя ще се състои от 3 етапа.

Първият от тях (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“, монтиран на ракета SLS (Space Launch System) около Луната и връщането му на Земята, планиран е за втората половина на 2020 г. Вторият етап (Артемида 2) – полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда – е планиран за 2022 година. На третия етап от мисията (Артемида 3) НАСА очаква да извърши десант на астронавти на Луната през 2024 г. и да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030-те.

Указът на президента на САЩ Доналд Тръмп за подкрепа на комерсиално усвояване ресурсите на Луната и други небесни тела е опит за експроприация на космическото пространство. Това заяви заместник началникът на руската държавна корпорация “Роскосмос” Сергей Савелев.
В изявлението му се казва, че “агресивните планове за фактическо завземане на териториите на други планети не настройват държавите за плодотворно сътрудничество”. “В историята има много примери, когато една страна решава и започва да завзема територии. Всички помнят какво произлиза от това”, заключи Савелев.

 

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Наши учени измислиха как микроби да разграждат боклуци
  Наши учени измислиха как микроби да разграждат боклуци

  Български учени от БАН работят по проект за микробиологично разграждане на отпадъци от целулоза, съобщи проф. Христо Найденски, ръководител на департамент в Института по микробиология

 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us