Отвъд геодезията

Тревожно от Германия: късно е да се спре глобалното затопляне

Германски климатолог предупреди, че вече е твърде късно да се ограничи глобалното затопляне до максимум 1,5 градуса Целзий ръст в сравнение с прединдустриалните нива, предаде ДПА.

Моджиб Латиф заяви това преди началото на климатичен форум, който започва днес в Берлин.

Метеорологът и изследовател на климата е на мнение, че „с днешните емисии на парникови газове ще надминем това ниво след по-малко от десет години“.

„Ако вземете това, което политиците правят в момента по света, ние по-скоро сме поели към три градуса“, заяви още експертът Латиф. „Приближаваме се към точката, в която човек трябва да признае: времето изтече“.

Специалистът подчерта, че глобално затопляне с три градуса по Целзий би било „катастрофа“. Според него винаги е имало по-належащи проблеми от защитата на климата.

Министрите от около 40 държави ще обсъдят следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети в борбата срещу промените на климата в рамките на Петерсбергския климатичен диалог, който се провежда в Берлин днес и във вторник.

Германският канцлер Олаф Шолц и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще направят обръщения на срещата, която се организира съвместно от Германия и Египет.

Форумът е част от предварителните дискусии за определяне на дневния ред за Конференцията на ООН за климата КОП27, която е планирано да се проведе в египетския крайбрежен град Шарм ел Шейх в началото на ноември.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us