Отвъд геодезията

Уиски топли шотландски къщи


Уискито се превръща не само в питие, а и в отоплителна енергия за 9000 домакинства в Шотландия, които ще получат електрическа енергия и отопление от биоцентрали, работещи с отпадъчни продукти при дестилацията на спиртната напитка.

В проекта са включени едни от най-известните производители на питието в Шотландия – Chivas, Famous Grouse, Glenlivet, Macallan и др. Предвидено е построяването на енергийна централа на базата на биомаса в гр. Ротс в североизточната част на страната, която ще бъде пусната в експлоатация през 2013 г.

При производството на уиски се получава голямо количество отпадна маса от ечемик, пшеница или ръж, които обикновено се изнасят извън местата за дестилация. Така инсталацията в Ротс ще оползотворява тази биомаса и ще произвежда 7,2 мегавата ток. Другите отпадъчни продукти ще бъдат превърнати в естествени торове и храна за животни за местните фермери.

Получената електроенергия ще се равнява на мощностите, осигурени от две големи вятърни турбини. Биоинсталацията в Ротс струва 50 милиона британски лири.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us