Отвъд геодезията

Важни изложби в БАН днес

В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките“, съобщават от Института.
Изложбата се фокусира върху приноса на консерваторите, реставраторите и другите музейни специалисти и е посветена на 100-годишнината от създаването на Българския археологически институт – първият научен институт в страната.
Официалното откриване ще се състои на 14 октомври, от 18.00 ч., в Централната зала на музея.

Същевременно на 22 септември 2021 г. се навършиха 100 години от смъртта на патриарха на българската литература – Иван Вазов. Той е писателят, който в най-голяма степен изпълва със смисъл понятието „български класик“, а творчеството му е част от европейското духовно наследство, съобщи пресцентърът на Българската академия на науките /БАН/.

БАН ще отбележи годишнината, включена в календара на ЮНЕСКО, на 14 и 15 октомври. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски от 10.00 часа на 14 октомври в зала „Марин Дринов“, ще открие тържественото академично честване на Иван Вазов, организирано от Българската академия на науките и от Института за литература при БАН. От 10.30 часа проф. Милена Кирова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще изнесе пленарен доклад, посветен на ролята и мястото на Иван Вазов в канона на българската литература.

Програмата по честването ще продължи с откриването на изложба във фоайето на Централната сграда на БАН, която представя малко познати документи, съхранявани в Научния архив и в Централната библиотека на БАН. Някои от тях се изнасят за първи път от Архива и се показват публично – поканата за венчаването на Иван Вазов и Атина Болярска, първото завещание, което поетът собственоръчно съставя още през 1890 г., както и фотография на Иван Вазов, направена година преди смъртта му, през 1920 г.

Следващото събитие в програмата ще се състои при храма „Св. София“, където ще има литературно четене на стихове от и за Иван Вазов. Заедно с българските поети Мирела Иванова, Георги Господинов, Иван Христов и др., творби на Вазов ще четат ученици от 91-а Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ и от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.
Най-мащабна ще е академичната част от програмата за честването на Иван Вазов. В продължение на два дена – на 14 октомври от 14.00 часа, и на 15.00 октомври от 9.00 до 18.30 часа, могат да бъдат изслушани докладите от международната научна конференция, организирана от Института за литература при БАН. Конференцията ще е в залите на Централната сграда на БАН. В нея ще участват 50 учени от България и от чужбина, сред които са известни изследователи на Вазовото творчество, като чл. кор. проф. Милена Цанева, както и млади специалисти, чуждестранни българисти, преподаватели и преводачи на текстове на Вазов.

Съорганизатор на културната част от програмата е Народният театър „Иван Вазов“, чийто премиерен спектакъл „Народът на Вазов“ – на Александър Секулов, с режисьор Диана Добрева, на 15 октомври, от 19.00 часа, ще отбележи края на тържественото честване на стогодишнината от смъртта на Иван Вазов.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us