Отвъд геодезията

Япония дари книги на УАСГ

Посланикът на Япония в Република България Н. Пр. Нарахира Хироши направи дарение за библиотеката на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Книгите с теми, обхващащи различни области от богатата култура на Япония, са предоставени от Фондация „Япония“ (The Nippon Foundation) по линия на програмата Read Japan Project.

Дарението беше прието на церемония в УАСГ от ректора на университета проф. д-р инж. Иван Марков, в присъствието на декана и зам.- декана на Факултета по архитектура, преподаватели и студенти.

Н. Пр. Нарахира Хироши каза, че е щастлив да посети този изключително престижен български университет, с който посолството на Япония в България има добро сътрудничество през годините.

Проф. д-р инж. Иван Марков отбеляза, че мнозина от студентите по архитектура в УАСГ избират да продължат образованието си в японски университети с държавна стипендия от Япония. Интересът към азиатската страна на студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия е много голям заради уникалната архитектура на страната, която е в хармония с природата.

Основен двигател на добрите контакти между УАСГ и Посолството на Япония е доц. Милена Маркова, вече бивш преподавател в УАСГ, която е специализирала и работила над 10 години там. По нейна инициатива и с подкрепата на посолството на Япония през 2019 г. в София гостува световноизвестният японски архитект Кума Кенго, който изнася лекции и представя своя изложба в УАСГ. През 2021 г. УАСГ отново бе домакин на архитектурна фото изложба „Строежна среда: друг поглед към Япония“, реализирана в рамките на традиционните Дни на японската култура в България.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us