Отвъд геодезията

Япония набира астронавти

Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) обяви на сайта си, че от 20 декември започва да набира астронавти за участие в програмите по изследване на Луната.
Заявленията ще се приемат до 4 март. След това кандидатите ще преминат през четири изпита. Победителите ще бъде обявени през март 2023 г. и ще започнат тренировки.
Агенцията този път няма да търси само хора с природонаучно или техническо образование. Изискването е само тригодишен стаж. До конкурса ще бъдат допуснати мъже и жени с ръст от 1,49 м до 1, 90 м. Досегашните строги изисквания за тегло са отменени. Допускат се и лица с физически увреждания, ако отговарят на параметрите за зрителна острота и слух.
ДЖАКСА сега има седмина астронавти на средна възраст 52 години. До 30-те години, когато се очаква активното изследване на Луната, само двама от тях няма да са пенсионери.
Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония и НАСА подписаха споразумение за сътрудничество в областта на изследванията на Луната по програмата „Артемида“. То ще е за доставка на оборудване, обмен на данни за лунната повърхност, съвместно създаване на роувър, както и евентуално изпращане на японски астронавти на Луната.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Сакичи Тойода и принципът на петте защо
  Сакичи Тойода и принципът на петте защо

  Основателят на компанията Тойота – предприемачът и изобретател Сакичи Тойода използвал принципа на петте защо. Във всяка ситуация той предлага да попитаме пет пъти едно

 • Възстановиха Олимпия дигитално
  Възстановиха Олимпия дигитално

  Гръцкото министерство на културата и спорта, заедно с Microsoft и компанията за дигитално културно наследство Iconem представиха цифрова реконструкция на древна Олимпия. Именно там са

 • Геолози откриха нов вулкан около Африка
  Геолози откриха нов вулкан около Африка

  Учени успяха в документират образуването и характеристиките на подводен вулкан край източните брегове на Африка. Екипът от изследователи от различни френски институции описва вулкана като

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us