Отвъд геодезията

Японски геолози пресъздадоха ядрото на Марс

Японски учени от Токийския университет създадоха лабораторен аналог на материята от ядрото на Марс, състоящо се от желязо и сяра, предаде ТАСС.
Изучаването на неговата структура ще помогне за разчитането на първите сеизмични измервания, които в момента се осъществяват на Червената планета с помощта на спускаемата платформа „ИнСайт“.
„Резултатите от нашите опити ще помогнат при дешифрирането та сеизмичните измервания и да разберем дали ядрото на тази планета се състои главно от желязо и сяра. Ако това не е така, то тогава ще открием нещо ново. Така например, ако в ядрото на Марс присъстват кислород и силиций,това ще означава че тази планета, досущ като Земята, е преживяла сблъсък с други „зародишни планети“,заяви доцентът от Токийския университет Кейсуке Нишида.
Повечето планетолози са на мнение, че Марс много е приличал на Земята в първите епохи на своето съществуване. По онова време той е притежавал плътна атмосфера, океани от вода и достатъчно мек климат, което го е правело потенциално пригоден за зараждането на живот. Но тези условия са траели сравнително кратко, около милиард години след оформянето му. В началото на тъй-наречената Хесперийска ера,преди около 3,6 милиарда години, той се превръща в безжизнена пустиня. Почти цялата негова атмосфера и водните му запаси изчезват, като остават само известно количество ледени запаси.
Това е било продиктувано от факта, че Марс е нямал свое магнитно поле, породено от разтопено желязо в ядрото му, както е на Земята. Поради тази причина изучаването на структурата в сърцевината на Марс представлява особен интерес за учените.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Три въпроса преди да отговорим с „да“
  Три въпроса преди да отговорим с „да“

  Да отговаряш положително не е лошо, но невинаги е здравословно. И ако сте млад и амбициозен, със сигурност сте готов да казвате да по-лесно, отколкото

 • Япония набира астронавти
  Япония набира астронавти

  Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) обяви на сайта си, че от 20 декември започва да набира астронавти за участие в програмите по

 • Сакичи Тойода и принципът на петте защо
  Сакичи Тойода и принципът на петте защо

  Основателят на компанията Тойота – предприемачът и изобретател Сакичи Тойода използвал принципа на петте защо. Във всяка ситуация той предлага да попитаме пет пъти едно

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us