Отвъд геодезията

За първи път от 1965 г. Египет отвори пирамиди за посещение

Египет отвори две древни пирамиди южно от Кайро за туристи за първи път от 1965 г. след реставрирането им, обявиха от Министерството на антиките, цитирано от ДПА.

Ведомството уточнява, че в събота министър Халед ал Анани откри Преходната пирамида (Наклонена пирамида) на фараона Снофру и пирамида в некропола Дахшур в Гиза.

Анани заяви, че Преходната пирамида и всички останали в Дахшур са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като част от археологическите гробища в Мемфис.

101-метровата Преходна пирамида е уникален пример за ранното строителство на пирамиди в Египет. Построена е от фараона Снофру, основател на Четвърта династия на Египет по време на Старото царство (2600 г. пр.н.е.).

Министърът поясни, че в района археолозите са открили каменни, глинени и дървени саркофази, като в някои има добре запазени мумии.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Три въпроса преди да отговорим с „да“
  Три въпроса преди да отговорим с „да“

  Да отговаряш положително не е лошо, но невинаги е здравословно. И ако сте млад и амбициозен, със сигурност сте готов да казвате да по-лесно, отколкото

 • Япония набира астронавти
  Япония набира астронавти

  Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) обяви на сайта си, че от 20 декември започва да набира астронавти за участие в програмите по

 • Сакичи Тойода и принципът на петте защо
  Сакичи Тойода и принципът на петте защо

  Основателят на компанията Тойота – предприемачът и изобретател Сакичи Тойода използвал принципа на петте защо. Във всяка ситуация той предлага да попитаме пет пъти едно

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us