Отвъд геодезията

Звезда глътна планета

Учени за първи път са наблюдавали умираща звезда, която поглъща планета, което дава представа за очакваната съдба на Земята след около 5 милиарда години.

Но когато Слънцето най-накрая погълне Земята, това ще предизвика само „малка пертурбация“ в сравнение с тази космическа експлозия, твърдят американските астрономи.

Смята се, че повечето планети свършват, когато звездата-носител изчерпи енергията си, превръщайки се в червен гигант, който се разширява масивно, поглъщайки всичко, което има нещастието да се окаже на пътя му.

Астрономите и преди са наблюдавали ефектите преди и след този процес, но никога досега не са улавяли планета в процес на поглъщане.
Кишалай Де, докторант в Масачузетския технологичен институт в САЩ и водещ автор на новото изследване, казва, че случайното откритие се е развило като „детективска история“.

„Всичко започна преди около три години, когато разглеждах данните от изследването на Zwicky Transient Facility, което прави снимки на небето всяка нощ“, каза Де на онлайн пресконференция.

Той се натъкнал на звезда, която внезапно увеличила яркостта си повече от 100 пъти за период от 10 дни.

Звездата се намира в галактиката Млечен път, на около 12 000 светлинни години от Земята, близо до съзвездието Акуила, което прилича на орел. Де е търсил двойни звездни системи, в които по-голямата звезда отхапва от спътника си, създавайки невероятно ярки експлозии, наречени изблици.

Екипът от изследователи от Масачузетския технологичен институт, Харвард и Калтех установи, че погълнатата планета е газов гигант с маса, подобна на тази на Юпитер, но е била толкова близо до звездата си, че е завършила една обиколка само за един ден.
Звездата, която е доста подобна на Слънцето, е погълнала планетата за период от около 100 дни, като е започнала с отхапване на краищата ѝ, при което е изхвърлила прах.

Яркият взрив е настъпил през последните 10 дни, когато планетата е била напълно унищожена, когато се е потопила в звездата.
Мигел Монтарж, астроном от Парижката обсерватория, който не е участвал в изследването, отбелязва, че звездата е била с хиляди градуси по-гореща от планетата.

Сега, когато астрономите знаят какво да търсят, те се надяват, че скоро ще могат да наблюдават как много повече планети биват погълнати от своите звезди.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us