кофа

Как Холивуд разруши Америка

Колко пъти сте виждали Ню Йорк унищожен на екрана? А Лос Анджелис, Канзас или Сан Франциско?  За историята на американското и световното кино може да се твърди, че откакто има кино, има и филми с бедствия, разрушения и катаклизми, при които основно страдат големите американски градове.
 
Тази закономерност са се опитали да илюстрират и създателите на картата на кино бедствията Рубен Фишър-Баум и Самър Калаф. Те са анализирани 189 филма с истински армагедони, за да покажат кои американски градове най-често са жертви на унищожителните намерения на сценаристите. Според картата на водещи места по щети са Ню Йорк, върху който са извършени 35 филмови атаки, следва го Лос Анджелис – с 34 атаки, а трети е Сан Франциско – с 21.
 
Авторите делят нападенията на 10 типа, между които нападения от гигантски чудовища тип Кинг Конг, на нападения на същества, близки до реалните, но с доста по-зловещи инстинкти, като „Птиците“ на Хичкок, на природни катаклизми, на тотално заразяване с инфекции и вируси, на терористични атаки и използване на ядрено оръжие, както и на нашествия на извънземни и битки със супергерои.
 
Вече се работи върху втората част от картата, чието завършване е предвидено за лятото на тази година, а вие може да погледнете оригиналните категории и самата карта ето тук: https://theconcourse.deadspin.com/map-how-hollywood-has-destroyed-america-1542969906

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us