кофа

Кризата удря високото строителство

Кризата в строителния бранш ще засегне най-вече високото строителство на хотели и курортни комплекси. Това на този етап не може да бъде компенсирано със средства от европейските фондове и държавата, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Министърът е убеден, че обемът на строителството у нас ще бъде по-голям тази година в сравнение с миналата въпреки икономическата криза. Според него, повечето инвестиции ще бъдат в пътна, железопътна, водна инфраструктура и за комуникации в населените места. 

Правителството е предвидило в бюджета 900 милиона лева инвестиции повече от миналата година. През тази година ще започне изпълнението на различните обекти по оперативните програми, които са за няколко милиарда лева, твърди министър Гагаузов.

Той каза още, че се водят преговори наши строителни фирми да участват в изграждането на олимпийските обекти в Сочи и различни инфраструктурни обекти в Краснодарския край. Предстои и размразяването на строителството на шест язовира в страната, за които са осигурени 110 милиона евро от Световната банка.

Според министър Гагаузов възможностите за противодействие на кризата са в няколко направления – засилване на инвестиционната активност в сферата на инфраструктурата, привличане на преки чужди инвестиции, съхраняване на работните места и мрежа за социална защита.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us