кофа

Легенда издава гроба на Бенковски

Тялото на Георги Бенковски е погребано в село Голяма Желязна, в двора на църквата му "Свети Всях Светих". Това разказва местна легенда, в която вярват жителите на селото. Според историци няма реални доказателства за твърдението. Акад. Георги Марков, обаче твърди, че често в легендите се съдържа истина.
Според преданието, разказвано от четири поколения свещеници в селото, някога около 24 май (Бенковски е убит на 25 май 1876 г.) пастири случайно откриват обезглавеното тяло. Предположили, че е убит четник и отнесли тялото в родното си село Голяма Желязна, за да го погребат по християнски обичай.
Именно над река Костена, в която е намерено и обезглавеното тяло, при засада от турски заптиета е убит Георги Бенковски, което дава основание на местните да смятат, че легендата е исторически вярна. Те възнамеряват да се свържат с къщата музей на Бенковски в Копривщица, за да обединят сили в откриването на истината, както и призовават компетентните органи да обърнат внимание на тяхната легенда и да направят нужното проучване, за да може както твърдят те, поне един от големите национални герои да има известен гроб.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us