кофа

Мостове вместо тунел през Кресна

През дефилето при Кресна да се изградят мостове, вместо тунел. Това поискаха строителни инженери и представители на бранша на среща, организирана от Камарата на строителите в България (КСБ).
Според специалисти дългият 15 км. тунел, част от отсечката, не трябва да бъде изграждан, защото ще излезе над 1,5 млрд. лв., а с виадукти цената може да бъде над 2 пъти по-ниска.
Според инж. Валентин Трашлиев, председател на УС на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство (БАГТС), от екологична гледна точка тунелът е по-удачен. Той подчертава, че изграждането на естакади не е по-евтино от подземното съоръжение, защото поддръжката на мостовете и виадуктите също изисква много средства. Също така припомня, че изграждането на тунел е одобрено от Еврокомисията и ако настъпи промяна, може да се  изгуби еврофинансирането.
Плановете са най-късно до средата на 2015 г. да бъдат обявени търговете за изграждането на “Струма” от Благоевград до Сандански. Геоложките проучвания по трасето на лота трябва да завършат за 10 месеца и са разделени на 2 етапа.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us