кофа

Остров първи в света със 100% чиста енергия

Шотландският остров Ейг става първият в света, който се захранва от 100% екологична енергия. В момента 85% от електричеството на острова се произвежда от възобновяеми източници.
 
Допреди няколко години островът дори не е имал електрическа мрежа, но днес там се изграждат слънчеви панели, вятърни турбини и хидроелектроцентрали, които изцяло да задоволяват изискванията за потребление, така че шотландците да нямат нужда от услугите на дизеловите генератори. За това решение взето от жителите на остров Ейг, които са членове на комитет отговорен за инфраструктурата, спомагат и благоприятните климатични условия, които се смятат за чудесна предпоставка за производство на чиста енергия. 
 
Преди да стегнете куфарите за зелената Шотландия, за да живеете една идея по-еко съобразно, само ви напомняме, че на остров Ейг честите дъждовни бури помагат хидроцентралите да генерират излишък от електричество, но едва ли ще са най-приятното ви изживяване, докато пиете сутрешното си кафе. Затова или помислете как да пестите електричество в собствения си дом, или си пригответе един огромен зелен дъждобран и проверете как най-бързо се стига до Ейг.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us