Новини

Почти телепортация

Китай осъществи безопасно квантово предаване на данни

Китайският спътник „Мо Дзъ“,(Micius) по името на древния китайски философ, за първи път в историята осъществи успешно предаване на данни на Земята с помощта на квантова криптография. Този метод теоретично погледнато изключва възможността за незаконен достъп до изпратената информация.

CVcNTpTUwAI0 V

Мо Дзъ

Китайски специалисти отбелязват, че им се удало да създадат прецедент за формиране на бъдеща глобална квантова комуникационна мрежа, в която ще е невъзможно да се проникне чрез кибератака. „В частност ще е възможно да се правят абсолютно безопасни непроследими телефонни обаждания и да се извършва надеждно предаване на банкови данни“, заяви членът на Китайската академия на науките Пан Цзян Вей, който взел непосредствено участие в осъществяването на проекта.

Квантовата криптография е базирана върху принципите на поведение на елементарни частици, при които е невъзможно един от параметрите да се промени, без друг да бъде изопачен. Ако електронно съобщение се закодира, като се вземат под внимание тези свойства, всеки незаконен опит да се проследи тази информация ще доведе до изменението й. В резултат нарушителят няма да успее да прочете прихванатото съобщение, а получателят ще разбере, че е станал обект на атака от злосторници.

Мнозина наричат това телепортация, но всъщтност става дума за изпращане на фотони. Те са изпратени от база в пустинята Гоби (Северен Китай) до сателита в земната орбита, като фотонът е телепортиран на 1400 км от земната повърхност. Става дума за квантово заплитане – процес, в който две частици реагират по идентичен начин без физическа връзка помежду им.

Учените са създали 4000 двойки квантово преплетени фотони в секунда в лабораторията в Тибет. При експеримента те изпращат по един фотон от всяка двойка на сателита.

Сателитът има приемател, който може да засече квантово състояние на всеки изпратен от Земята фотон. Според изследването на китайците, публикувано онлайн, става дума за първото сигурно телепортиране на супер дълго разстояние.

Квантовата заплитане е известно през последните години. Редица учени имат успешни експерименти. Преди три години екипът на Никълъс Гисин от Женевския университет успешно телепортира фотон на 25 километра. Целта на тези изследвания не е след време да телепортираме себе си, а информация.

Призрачно действие от разстояние

Научният експеримент поднови дискусиите около квантовата механика и откритието на Айнщайн за т.нар. „призрачно действие от разстояние“ (spooky action at a distance ). Когато две квантови частици са свързани, те остават свързани, така че всяко действие, което се извършва върху едната, засяга и другата, независимо колко далече са двете. Физиците наричат частиците „корелирани“, защото ако една частица – например фотон – е в състояние „нагоре“, нейният заплетен партньор ще бъде в състояние „надолу“ – в огледален образ.

Странната част обаче е, че щом се измерва състоянието на първата частица, втората по някакъв начин „знае“ какво е състоянието, в което трябва да бъде. Информацията изглежда да пътува мигновено, без ограничение на скоростта на светлината.

BN TW774 cquant GR 20170615113434

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us