Новини

Юристът Рада Попова пред Геомедия: Засега не се прилага технологично решение срещу космическия боклук (втора част)

Геомедия продължава да публикува серия от разговори с изключителния експерт по международно право Рада Попова. Темата сега е космическият болклук. (Четете първата част на интервюто с Рада Попова)

 

 

Рада Попова е юрист. Преподава международно и Европейско право в Университета в Кьолн, а от 2021 година става главен юрист на компанията Isar Aerospace – най-голямата изцяло частна компания в Европа, строяща космически ракети за малки и средно големи сателити. Още докато следва право в Университета във Виена, Рада развива различни инициативи, свързани с регулацията на космическото пространство, а по-късно в своята юридическа практика съветва както представители на индустрията, така и работи за държавни и международни космически агенции по въпроси, свързани с комерсиалната и военна употреба на космоса.

 

Какво е космическият боклук?

Космическите отпадъци, известни най-вече като „space debris“ са отломки или обекти, създадени след сблъсък на два обекта в космоса – например между два сателита, или между сателит и отломка, или между отломки. Космическите отпадъци се разделят на такива с големина до 1 мм, такива с големина между 1 мм и 1 см, и такива с големина между 1 см до 10 см. Отломък над 1 см е в състояние да унищожи голям космически обект, а дори и такива с малък размер от само няколко милиметра могат да извадят сателит от строя.

Важно е да се подчертае, че независимо от орбиталната височина, създадените благодарение на огромния кинетичен заряд при сблъсък отломки са с огромен брой, с най-различна маса и форма и се движат с невероятно високи скорости в орбита. Средната орбитална скорост дори и на частици с размер по-малко от 1 см в ниска околоземна орбита е около 10 метра в секунда, т.е. притежава енергийния потенциал на детонационен заряд или куршум,.

Засега не се прилага технология, която да отстранява всички тези отпадъци от орбита. За разлика от катастрофа на земята,  в космоса няма начин мястото на сблъсък да се обезпечи или изолира. Напротив – движението на отломките е безспирно и за много кратко време те се разпространяват в орбита и генерират още отпадъци. За момента, ако се изключи контролираното премахване на неактивни сателити, единственият механизъм за отстраняване на отпадъците е естествената гравитационна сила на Земята.

 

Колко време ще трябва да паднат например тези отпадъци от руския сателит?

Според публично достъпните данни, на височина 800 км са необходими 900 – 1000 г., за да може нещо по естествен път да изгори в атмосферата. В този дълъг период, отпадъците се сблъскват едни с други, сменят траекторията и орбитите си и по този начин създават  каскаден ефект и експоненциално нарастване на броя отломки. Именно затова вредата от тях е наистина огромна и трудно може да бъде контролирана или значително намалена.

 

Т.е. при последния случай не говорим за разчистване от космически боклук, а точно обратното. И всеки ден може да очакваме сблъсък на тези частици с други, като дори може да се стигне до прекъсване например на нашите разговори онлайн?   

 

При лошо стечение на обстоятелствата, например колизия, водеща до облак от отломки на ниски орбитални височини  е възможно големи сегменти от космическата инфраструктура да излязат от строя. Така може да бъдем лишени от услуги като навигация или телекомуникация.

Редом с бързия темп на изстрелванията на космическите обекти, нарастват и произтичащите от това рискове. Всяко изстрелване, всяка космическа мисия генерира отпадъци. Дори и минимални парчета материя – например боя, или частица от соларен панел, дори и да е не по-голяма от 1 мм, притежава огромен кинетичен потенциал. Отделно от това, непланирани инциденти или неконтролирани сблъсъци между отпадъци постоянно допринасят за нарастващия брой отломки.

 

Можем ли да си съберем боклуците от орбитите с различни технологии?

Мисиите за „почистване“ на орбитите от опасни отпадъци, е нашето бъдеще. Ако скоро не бъдат разработени и вкарани в действие подходящи технологии, в рамките само на няколко десетилетия, най-значимите за повечето комерсиални и научно-изследователски мисии орбити на практика ще се превърнат в зона на изключително висок риск, поставящ под въпрос както инвестициите, така и успешното провеждане на бъдещи мисии.

 

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Мъск ще тества чипове върху хората
  Мъск ще тества чипове върху хората

  Компанията на Илън Мъск „Нюралинк“ (Neuralink) заяви, че е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето

 • България с първа награда Букър в навечерието на 24 май
  България с първа награда Букър в навечерието на 24 май

  Българският писател Георги Господинов и преводачът Анджела Родел получиха „Букър“ за книгата Времеубежище в навечерието на 24 май. Наградата „Букър“ е съкратеното и по-известно название

 • Двама саудитци на частно на МКС
  Двама саудитци на частно на МКС

  Частна космическа мисия отведе двама саудитски астронавти до Международната космическа станция (МКС), съобщи АФП. Капсулата на „СпейсЕкс“ се скачи в понеделник с с МКС. На

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us