Видео

Близо до Цюрих роботи строят триетажна къща

В Дюбендорф, близо до Цюрих, тече сторителството на първата триетажна къща чрез предимно дигитални методи.

Швейцарската висша техническа школа в Цюрих, съвместно с Националния център за компетентност в областта на научните изследвания (NCCR) и Швейцарската група по материалознание „Empa“, работи по проект за автоматизирано строителство на триетажна къща DFAB (съкращение от digital fabrication – дигитално производство) с помощта на роботи и 3D принтери. Строителството започна в края на юни тази година.

Екипът вярва, че това ще е „първата къща в света, която е проектирана и построена, използвайки преобладаващо дигитални процеси“.

С този пилотен проект професорите от висшата швейцарска школа искат да проучат как цифровата технология може да направи строителството по-устойчиво и ефективно, и да увеличи потенциала за дизайн. Индивидуалните компоненти са дигитално координирани на база на дизайна и са произведени директно от тези модели. По време на строителството се изпитват четири нови строителни метода: изграждане на мрежеста матрица от армировка с робот, 3D принтирана „умна“ покривна плоча; „умна динамична окачена фасада“; и пространствени дървени сглобки за първите два етажа.

Строителството ще приключи през лятото на 2018 г., когато триетажната сграда с площ от 200 квадрата ще служи като жилищно и работно място за изследователи и партньори на екипа зад къщата DFAB.

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/TCJOQkOE69s“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us