Видео

Екип от трима учени ще разполага само с 2 минути да проведе експеримент

Екип от трима учени от американската аерокосмическа агенция НАСА ще има на разположение само две минути, за да проведe експеримент по време на пълното слънчево затъмнение тази година. Явлението ще бъде видимо от Северна Америка и северната част на Южна Америка на 21 август. Пътят на лунната сянка ще премине през северните части на Тихия океан, ще прекоси САЩ диагонално, като мине над щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Небраска, Канзас, Айова, Мисури, Илинойс, Кентъки, Тенеси, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина, след което ще продължи през централните части на Атлантическия океан.

Слънчевата корона може да се изследва от наземни телескопи само по време на затъмнение. Когато се случи затъмнение, ние го използваме и се опитаме да изпробваме някои от нашите идеи. Имаме само 2 минути, за да направим експеримента и се подготвяме повече от година, коментира Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети Годдард към НАСА.

Екипът му ще изследва короната на Слънцето, използвайки 4 различни дължини на вълната. Изображенията, направени с тези 4 различни дължини на вълните, ще бъдат използвани за определяне на температурата и скоростта на короната. За целта ще се използва поляризираща камера. За да бъде успешен експеримента, тримата учени не трябва да допускат грешка. В рамките на двуминутния експеримент ще трябва синхронно да задават продължителността на експозиция, което ще е различно за всеки от филтрите.

[iframe width=“853″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/z9b7h47vBbg?showinfo=0″ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us