Видео

Системата Galileo започна да обслужва света

Европейската навигационна система Galileo започна операционна дейност като изпраща сигнали за позициониране, навигация и време на потребители от цял свят. Официалният старт на първоначалните услуги от Galileo беше обявен днес от Европейската комисия. Това е първа крачка към пълния работен капацитет на системата.

В момента в орбита се намират 18 спътника от системата, като миналия месец бяха изстреляни четири от тях. В завършен вид Galileo ще се състои от 24 активни сателита и 6 резерви.

Директорът на Европейската космическа агенция Ян Вьорнер отбеляза, че старта на първоначалните услуги от Galileo е много важен момент, и че системата се представя отлично.

Пол Верхоеф, директор на програмата Galileo и навигационни дейности, добави, че днешният анонс отбелязва преходът от тестова система към работеща такава. Все пак до работния капацитет на европейската навигационна система предстои изстрелването на още спътници и довършването наземната инфраструктура, както и изпитания на цялостната система. Започната е работа по второто поколение сателити, допълни Верхоеф, но начинанието се очаква да отнеме време.

[iframe src=“https://www.esa.int/spaceinvideos/content/view/embedjw/480296″ width=“640″ height=“360″ frameborder=“0″ ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us