Видео

Успешно изстрелване на двойка сателити, които ще следят движението на водата

В 22:47 ч. на 22 май (сряда) успешно бяха изстреляни двойка сателити от мисията на американската космическа агенция NASA – GRACE-FO (Gravity Recovery и Climate Experiment Follow-On). Апаратите полетяха към проектните си орбити на борда на ракета носител Falcon 9 на американската аерокосмическа компания SpaceX от космическия център „Ванденберг“ в Калифорния, съобщиха от NASA.

Сателитите, които са изпратени в космоса по съвместен проект между САЩ и Германия, ще следят за непрекъснатото движение на водата на Земята, като ще изследват и промените върху и под повърхността на планетата. Те са оборудвани с инструменти за измерване на аномалиите в гравитационното поле, чрез които може да се определи разпределението на масата и промените в разпределянето ѝ през времето.

Двойката GRACE-FO се намира на орбити с височина 490 км и ще прави пълна обиколка по нея на всеки 90 минути. Спътниците се намират на разстояние 220 км един спрямо друг.

Те ще заместят спрелите да функционират през 2017 г. сателити от първата мисия GRACE – 1 и 2.

{module [180]}

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/MaxBOvQ2a_o“ frameborder=“0″ allow=“autoplay; encrypted-media“ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us