Отвъд геодезията

Премеждията на „стопаджията“ Пимпирев описани в книга

Премиерата на книгата Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия е днес от 18:30 часа в ресторант „Лаура“, в Националния дворец на културата (НДК). Това съобщи проф. Христо Пимпирев, който е председател на Българския антарктически институт и е ръководител на българските полярни експедиции на Антарктида.

Автор на книгата „Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия“ е Иглика Трифонова.

Проф. Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е учен и полярен изследовател. Председател е на Българския антарктически институт и е директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител е на 30 български антарктически експедиции. Автор е на 11 книги, на десет документални филма, на един игрален филм и на над 250 научни публикации.

Проф. Пимпирев е включен в световна класация за стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Пимпирев връх на остров Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на остров Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

Иглика Трифонова е участник в пет български експедиции до Антарктида. Като фотограф и журналист, тя публикува в български и чужди медии. Председател е на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България). Член е на Съюза на българските журналисти и на Българския антарктически институт. През 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us