кофа

100-годишно уиски на Антарктида

Полярна експедиция под контрола на Тръста за защита на наследството на Антарктида ще се опита да извади няколко бутилки от двете каси над 100-годишно шотландско уиски от антарктическия Кейп Ройдс.

Две каси от питието са оставени в ледовете до дървената хижа на полярния изследовател сър Ърнест Шекълтън, пътувал до там през 1909 г. Касите са забелязани още през януари 2006 г. Сега със специални машини ще бъде извадена част от уискито и специалисти ще тестват качествата му.

Средната дебелина на ледниковата покривка на седмия материк е 1720 м, а максималната – 4300 м. Общата площ на ледения щит е 2,044 млн. kм3, докато обем на леда е 24 млн. kм3.

Експедицията ще спазва Антарктическия договор и свързаните с него споразумения. Те са с цел да запазят Антарктида като единствения континент без население. През 1959 г. във Вашингтон Аржентина, Австралия, Белгия, Великобритания, Нова Зеландия, Норвегия, Република Южна Африка, САЩ, СССР, Франция, Чили и Япония подписват Международен договор, според който Антарктида се обявява за неутрална и демилитаризирана зона. Според този договор, територията на континента може да се използва само за мирни цели. Официално договорът влиза в сила на 23 юни 1961 г.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us