кофа

Бързат със закона за боклука, належащите промени в закона за кадастъра пак отложени

Депутатите от БСП признаха, че са готови на всичко, за да изземат от местната власт и да предоставят на държавата бизнеса с боклука на София, възлизащ към момента на над 80 милиона лева на година.

Проектозаконът, изготвен спешно по поръчка на премиера Сергей Станишев в последния месец от управленския мандат, започна на 22 май. Ако законът бъде приет, в държавния бюджет ще постъпват средствата от такса "смет" на столичани, а правителството ще получи право да определя нейния размер. Изпълнителната власт ще получи право на ползване на до 20% от капацитета на регионалните депа.

От Националното сдружение на общините също излязоха с декларация, които осъждат действията на управляващите като незаконни. От Европейската комисия вече изпратиха писмо, в което се казва, че ако подобен закон бъде приет, то това може да постави под въпрос отпускането на европари за строеж на завода за столичната смет.

Същевременно Законът за кадастъра и имотния регистър, влязъл в сила на 1 януари 2001 г. и претърпял последно изменение през октомври 2008 г., продължава да не влиза в пленарна зала, макар да беше сред обещаните за обновяване закони. Още през януари Министерският съвет одобри законодателната си програма до края на мандата, в която беше включен и този закон.

 Законът трябва да претърпи промени заради необходимостта от ускорено създаване на кадастрални карти за малките населени места и да бъде подобрен синхронът със законите за устройство на територията и за използване на земеделските земи. Необходимо е да бъдат уеднаквени данните в кадастралния регистър с останалите  регистри.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us