кофа

Безплатни музеи за деня на Левски, в Сърбия откриват паметник на Апостола

Националният исторически музей (НИМ) в София, музеите „Затвор“ и „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново обявиха вход свободен за 19 февруари, 2014 г., когато се навършват 141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
НИМ ще представи специална програма с изпълнения на народни песни от фолклорни групи, както и с драматизации, които ще ни напомнят за образите на Васил Левски, Христо Ботев и Чавдар Войвода.
Музеите във Велико Търново като места, свързани с живота и дейността на Апостола, ще ни предложат също обновена експозиция. В „Затвор“, единствения музей-затвор у нас, са изложени нови експонати в килията, където от 27 до 30 декември 1872 г. е лежал Дякона след залавянето му при Къкрина, а също така ще ни бъдат показани и автентични пранги подобни на тези, с които е бил окован Левски при отвеждането му от Търново в София.
Днес ще бъде открит и паметник на Апостола в Димитровград, Сърбия. Това ще направи сръбският премиер Ивица Дачич, а рамките на церемонията, той ще се срещне и с българския си колега Пламен Орешарски.
След възстановяването на Паметника Левски в София от зачестилите набези срещу металните му орнаменти се надяваме нищо друго да не успее да помрачи утрешните чествания.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us