кофа

Бирата ни показва стандарта на живот в нова карта

Сайтът imgur.com разпространи нова карта, която показва стандарта на живот в Европа. Интересното в случая, е че той не се измерва по жизнени показатели или по друг признак, а по бира. По-точно по количеството бира, което можеш да си купиш с минималния си месечен доход. 
 
Данните в картата са събрани според  цените, които бираджии публикуват в сайта pintprice.com. Според тях под внимание се взима средната цена на бирата, която се продава в заведенията. Както може би се досещате, а може би не България е на едно от последните места по потребление. Средно в Гърция работната заплата стига за 277 бири, в Албания за завидните 216, следват Сърбия с 186, Македония с 196, Румъния с 176 и България с 177 бири на месец.
 
За другите страни, които не са посочени в списъка, просто няма данни за минимална работна заплата, а пенливата течност, която знаем, че е на особена почит в Германия – едва ли е дефицит. Интересното в картата е не фактът, че сме на едно от последните места по потребление, а че създателите от imgur.com не са отчели, някои жизнено важни показатели като специфика на местния бит и култура, обществени нагласи към пиенето като цяло и разгадаване на характеристиките на „тъмния балкански субект“. Тези научни анализи биха им помогнали доста да усъвършенстват базата си данни, което вероятно ще доведе до съвсем друг резултат във вече публикуваната карта.
 
Докато стане това обаче, казваме: „Наздраве!“, „Γειά σου“, „Gëzuar!“, „Овации!“, „Noroc!“ на всички бирени и не само картографи в балкански мащаб.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us