кофа

Брадва на 25 века е върната тайно в България

С тайнствен колет от анонимен дарител у нас беше върната бойна тракийска брадва – лабрис, откупена на аукцион в САЩ. Пратката е изпратена до Регионалния исторически музей във Варна , вероятно от самия купувач, участвал в наддаването.
Двойната брадва е дълга 25 и широка 10 см и тежи поне 2-3 кг. Вероятно е изкопана на територията на римския град Нове край Свищов, но е от по-старо, тракийско време, смята Елина Мирчева, археолог-уредник, завеждащ "Античния фонд" в музея.
В краткото си писмо на английски до варненските археолози, дарителят, с номер на пощенската си кутия в щата Мериленд, съобщава, че двойната желязна брадва от VI-III в. преди Христа е най-вероятно плячка на иманяри и е изнесена незаконно от страната.  Той подчертава, че тя трябва да се върне на държавата, в която е намерена, защото принадлежи на българската култура.
Връщането по този начин на историческа българска ценост, попаднала в Америка е предцедент, а археолозите ще върнат жеста с благодарствено писмо до анонимния благодетел.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us