кофа

Бунт на шерпите- Еверест остава непристъпен

Шерпите отказаха да помагат на алпинисти за изкачването на Еверест. Своеобразният им бунт е заради 16 техни колеги, които загинаха миналата седмица при най-смъртоносната лавина в историята на планината.
Не е ясно дали всичките 400 шерпи ще се включат в бойкота, но близо половината вече са напуснали подножието, което създаде хаос в Непал, защото именно през месец май е най-активният сезон за покоряване на легендарния връх.
Шерпите и правителството са в конфликт за обезщетенията, които трябва да получават планинските водачи, а след трагедията правителството предложи създаването на фонд за ранените планински водачи, в който ще влизат 5% от таксите за разрешения за изкачване, плащани от клиентите. Шерпите обаче искат във фонда да влизат 30% от приходите от разрешителни и удвояване на застраховките им. Водачите печелят по 3000 до 6000 долара на сезон, но застраховката им не ги осигурява.
От 1953 г., когато новозеландският алпинист сър Едмънд Пърсивал Хилари и шерпът Тенсинг Норгей доказват, че достигането на Еверест е възможно, над 4000 души са достигнали до върха.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us