кофа

Част от ракета падна върху къща

Фрагмент от космическа ракета падна върху покрива на двуетажна къща в руското село Барановка в Алтайския край (южната част на Западен Сибир). Това съобщи местният клон на Министерството на извънредните ситуации (МИС).

На мястото са пристигнали пожарникари и спасители, за щастие пострадали няма.

Фрагментът е с размери 35 на 120 сантиметра.

Според Елена Кравчуковская от пресслужбата на местния клон на МИС това е част от ракетата носител на космическия кораб "Прогрес", изстрелян на 7 май от космодрума Байконур към Международната космическа станция. Руската федерална космическа агенция Роскосмос опроверга съобщението. Според говорителя Александър Воробьов, на покрива на къща в селото наистина е намерена "метална ивица" с размери 1 метър на 32 сантиметра и дебела 5 сантиметра, но експертите се съмняват това да е фрагмент от ракетата носител на "Прогрес", тъй като село Барановка "е разположено встрани от района, където са паднали отломките".

Руската република Алтай настоява да получава процент от сумите, плащани на космическото ведомство "Роскосмос" за извеждане в орбита на товари и космически туристи. Шест процента от територията на Алтай се използва като терен за падане на употребени ракетни степени и според договор с "Роскосмос" властите получават от 11 000 до 700 000 рубли за всяко изстрелване. В последно време се използват модерни ракети носители, които не замърсяват Алтай с токсични горивни отпадъци. Местните власти обаче твърдят, че от 5 години насам има над 30 случая части от космически кораби да паднат близо до селища извън определения район, което причинява силен стрес на населението.

Повече за космическия боклук четете в новия брой на сп. „Геомедия”

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us