кофа

Числовите редици като изкуство – заповядайте на Sofia Underground performance art festival 2014

Числовите редици като обект на изкуството ще видим в проекта на Дан Тенев „Числови редици 2010-2013”, представен в рамките на фестивала за съвременно изкуство Sofia Underground performance art festival 2014. Изложбата ще бъде показана в The Fridge/Хаспел от 25 март до 04 април. Откриването е утре от 19:00 ч.
 
В проекта си Тенев представя материални обекти в голям мащаб. Изграждането на тези числови редици, подредени от камъни, издигнати над земята или вкопани в нея, разорани или окосени поля, започва през февруари 2010 г. и се актуализира в продължение на четири години.
Сателитно заснемане от 2010 – 2012 година може да се види през Google Earth. Работата е с координати 42°08’28.67’’N, 25°29’13.25’’Е и е разположена върху площ от 2 km2. Още на:  

https://www.youtube.com/user/dantenev и https://www.panoramio.com/photo/43803551

 

Представянето на Дан Тенев е само едно от събитията на Sofia Underground 2014. Фестивалът, основан от Руен Руенов през 1997 г.,е замислен като реакция на кризата. И тъй като от далечната 1997 г. ние почти не излизаме от нея, културното събитие има актуален аргумент за съществуването си у нас. 
 
Тази година темата е необикновени доказателства, а основен партньор е Гьоте институт – София. Към традиционните организатори от Studio Dauhaus се присъединяват eXAF и сдружение „Изкуство в действие“, студенти и докторанти от специалност „Изобразително Изкуство“, ФНПП, СУ, като те организират Студентския фестивал на пърформанса „Шах с пешката”. Двата фестивала излизат с обединена и разширена програма.
 
Фестивалът предлага изложби, концерти, поетични четения на няколко култови места в София – дома на културата „Средец” на ул. Кракра, кино Влайкова, The Fridge/Хаспел, Neu!Berlin, клуб Jules Verne, Bar Atelieto, Ателие Пластелин, паметника на Йозеф Бойз пред галерията за чуждестранно изкуство. 
 
Като своеобразно мото организаторите на фестивала припомнят изказване на психиатъра д-р Николай Михайлов пред в. „Преса”:
 
„Склонни сме да преживяваме живота си като участ. Очаровани сме от идеята за гарантиран провал. Зле съм, следователно съществувам. Ние сме майстори на автосаботажа, на самоурочасването. Политизираният българин търси истината в конспиративни бездни като професионалист на подозрението и докато я търси, не вярва на очите си. Не си вярваме и не се харесваме. Но най-опасни са заклетият скепсис и безпричинната умора. Подозрението за историческо изчерпване, за обреченост. Умората да бъдеш българин. Това кара българите да се разотиват – навън или в частни светове. Съгласието изглежда утопия. Как се лекува това, не знам. Може би с някакво доказателство, че можем заедно, че изобщо можем. Че избираме да продължим. Но как се постига това доказателство?''
 
И макар ъндърграунд, с цялата програма на феста може да се запознаете тук:
 
 
 
 
 
Михаела Самарджиева 
 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us