кофа

Дъждовете и слънчевите петна са свързани

Слънцето е почти на 150 млн. км от Земята, но определя пълноводието на земните реки, съобщи списание "Ню сайънтист". Нивото на водата в р. Парана в Южна Америка, което зависи от дъждовете, се покачва и спада пропорционално на броя на слънчевите петна.

 

Макар и учените да отхвърлят възможността глобалното затопляне да се дължи на слънчевата активност, някои допускат, че е възможно тя да се отразява на валежите.

Досега обаче никой не е успял да провери това, защото е трудно да се съберат данни за валежите за продължителен период в достатъчно големи области, за да няма локално вариране.

Учените от университета в Буенос Айрес решават да изследват 4000-километровата р. Парана. Тя е четвърта по пълноводие в света и затова е добър индикатор за валежите на континента. Нивото й се измерва от станция в Кориентес от 1904 г. за целите на търговското корабоплаване.

Сравнението на нивото на реката със слънчевите петна годишно показа, че обемът на водата се увеличава и намалява в зависимост от техния брой. Шансът отношението да е случайно, е едва 0,01 процента.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us