кофа

Другите за нас

Празник на българските геодезисти

Публикуваме предоставената ни статия от колегите ни от Сърбия, посветена на празника на геодезиста в Пловдив. Тази статия ще бъде отпечатана в сръбското списание "Геодетски журнал". Благодарим на редактора на списанието Драган Анджелкович за сътрудничеството.

Над 800 български геодезисти се събраха на 29 януари 2010 г. на тържеството по случай празника на геодезиста в хотел "Санкт Петербург" в Пловдив.

По покана на организаторите, Асоциацията на геодезическите фирми България, на церемонията фициални гости, заедно с колеги от съседните балкански държави Македония и Гърция, бяха и представителите на Сърбия. Гостите бяха Милан Петрович, заместник-председател на съюза на геодезистите на Сърбия, Зоран Йованович от Пирот, геодезисти от Изпълнителния съвет на Асоциацията на Сърбия, Драган Анджелкович, главен редактор на "Дневник на геодезически“ и Сава Станкович, началник на граничната служба на Министерството на външните работи.

Преди празника имаше олбщи събрания на Камарата на инженерите геодезисти и на Асоциацията на геодезическите фирми. На тези срещи бяха представени доклади за дейността на професионалните организации през 2009 г. За всички участници в събирането, беше особено интересен разговор с ръководството Агенция по геодезия, картография и кадастър за кризата в геодезическите дейности и възможностите, за излизане от нея.

Различни частни фирми представиха технологичните новости (Тръмбъл, Leica, ERDAS и др.), а развитието и постиженията на българската геодезия и създаването на мрежа от постоянни референтни ГНСС точки демонстрираха GeoNet и Bulipos.

Празникът продължи с гала вечеря с артистична програма, традиционната лотария с големи награди (главно от геодезически инструменти) и парти с български и международни хитове.

Забавата продължи до късно през януарската студена нощ.

Домакините се възползваха от възможностите, които дава Пловдив – град в Тракийската равнина, в полите на Родопите, на главния път между Централна Европа и Мала Азия (Истанбул), да покажат на гостите са някои от атракциите му.

След кратко сутрешно заседание, имаше възможност за пътуване до Родопите, до Бачковския манастир (XI в.). Този храм се намира близо до Асеновград, известен с останките от крепостта на цар Иван Асен II (XIII в.) и с винарските изби, които произвеждат известното червено вино "Мавруд".

Председателят на Асоциацията на геодезическите фирми България, Мишо Настев даде вечеря за своите гости от Сърбия, Гърция и Македония в традиционен ресторант.

За довиждане всички си пожелаха възможно най-скоро да се реализират общи геодезически проект на Балканската геодезическа асоциация.

 

Сава Станкович

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us